Poduzetnici duguju 40 milijardi kuna

Bez autora
Aug 02 2011

Hrvatsko gospodarstvo i ove je godine nastavilo nizati minuse, tako da se čini da ćemo se načekati do izlaska iz ”banane”. Analiza Hrvatske gospodarske komore iz publikacije “Gospodarska kretanja” pokazuje da su svi važniji pokazatelji negativni. Tako je bruto domaći proizvod (BDP) u prvom kvartalu ove godine bio u minusu od 0,8 posto, a gospodarstvo pada od početka 2009. i samo je u jednom kvartalu prošle godine bilo u plusu od 0,3 posto. Analitičari očekuju da bi BDP ove godine mogao porasti oko jedan posto. No, to nam neće donijeti oporavak. To je skroman rast, pogotovo ako znamo da se procjenjuje da trebamo rast od oko dva posto samo da se zaustavi rast nezaposlenosti. Za otvaranje novih radnih mjesta i oporavak tržišta rada, znači, za vidljiv rast standarda građana, potreban je rast BDP-a od oko četiri posto. Kad pada BDP, ni industrijskoj proizvodnji ne cvjetaju ruže, pa je ona u prvih pet mjeseci ove godine u minusu od 1,9 posto.

Poduzetnici duguju 40 milijardi kunaHrvatsko gospodarstvo i ove je godine nastavilo nizati minuse, tako da se čini da ćemo se načekati do izlaska iz ”banane”.

Analiza Hrvatske gospodarske komore iz publikacije “Gospodarska kretanja” pokazuje da su svi važniji pokazatelji negativni.

Tako je bruto domaći proizvod (BDP) u prvom kvartalu ove godine bio u minusu od 0,8 posto, a gospodarstvo pada od početka 2009. i samo je u jednom kvartalu prošle godine bilo u plusu od 0,3 posto.

Analitičari očekuju da bi BDP ove godine mogao porasti oko jedan posto. No, to nam neće donijeti oporavak.

Ili, kako objašnjava Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Societe Generale Splitske banke:

− To je skroman rast, pogotovo ako znamo da se procjenjuje da trebamo rast od oko dva posto samo da se zaustavi rast nezaposlenosti. Za otvaranje novih radnih mjesta i oporavak tržišta rada, znači, za vidljiv rast standarda građana, potreban je rast BDP-a od oko četiri posto. Kad pada BDP, ni industrijskoj proizvodnji ne cvjetaju ruže, pa je ona u prvih pet mjeseci ove godine u minusu od 1,9 posto.

-  S nelikvidnošću ista priča: u dvije godine iznos neplaćenih računa poduzetnika gotovo se udvostručio, na trenutačnih 39,9 milijardi kuna, dok se broj blokiranih poslovnih subjekata povećao za čak 28 tisuća, na njih 84.692.

- Crni niz nastavlja se sa zaposlenošću, koja je u svibnju pala na ukupno 1,4 milijuna ljudi, što je za 2,5 posto ili 36.357 ljudi manje nego istog lanjskog mjeseca. U svibnju je nezaposlenih bilo 298.719, 2200 više na godišnjoj razini i čak 42.500 osoba više nego u istom mjesecu prije dvije godine.

Negativni podaci ne iznenađuju Davora Majetića, glavnog direktora Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), koji kaže da Vladin program oporavka ne daje nikakve rezultate i čini se da se s njim nitko više ne bavi.

Majetić kaže da su prije dva mjeseca predstavili izvediv program prema kojemu bi Hrvatska, jedna od rijetkih zemalja na svijetu koja je još u krizi, relativno brzo mogla provesti duboku ekonomsku transformaciju, ali političari ne razmišljaju ozbiljno o provedbi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik