Pohvale Srbiji za monetarnu stabilnost i fiskalnu konsolidaciju

Bez autora
Oct 11 2015

Ministarstvo finansija Vlade Republike Srbije saopštilo je da je zamenik direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Min Žu pohvalio napredak Srbije u sprovođenju trogodišnjeg stend-baj aranžmana iz predostrožnosti koji je Vlada početkom ove godine zaključila sa tom međunarodnom finansijskom institucijom.U saopštenju se navodi da je Žu na sastanku sa ministrom finansija Dušanom Vujovićem i guvernerom Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovankom Tabaković u Limi istakao da su posebni rezultati ostvareni u domenu makromonetarne stabilizacije i fiskalne konsolidacije.

Ministarstvo finansija Vlade Republike Srbije saopštilo je da je zamenik direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Min Žu pohvalio napredak Srbije u sprovođenju trogodišnjeg stend-baj aranžmana iz predostrožnosti koji je Vlada početkom ove godine zaključila sa tom međunarodnom finansijskom institucijom.

U saopštenju se navodi da je Žu na sastanku sa ministrom finansija Dušanom Vujovićem i guvernerom Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovankom Tabaković u Limi istakao da su posebni rezultati ostvareni u domenu makromonetarne stabilizacije i fiskalne konsolidacije.

Zamenik direktora MMF-a je naveo i da preokret trenda rasta bruto društvenog proizvoda (BDP), sa negativnog na pozitivan, neosporno ukazuje na pozitivan pomak u sprovođenju programa.

Vujović je, govoreći o narednim koracima u sprovođenju programa, rekao da Srbija treba da istraje u strukturnim reformama koje su već započete i nastavi putem dinamičnog privrednog rasta i stabilne makroekonomske situacije.

Tokom bilateralnog susreta, koji prethodi otvaranju Godišnje skupštine Odbora guvernera MMF-a i Svetske banke, Žu je pokazao veliko interesovanje i poznavanje sprovođenja programa u Srbiji.

Tabaković je ukazala na to da je odgovorna fiskalna politika koju vodi Vlada Srbije omogućila centralnoj banci da u većoj meri relaksira monetarnu politiku i snizi referentnu kamatnu stopu, čime je, sa svoje strane, NBS dala podsticaj rastu.

Referentna kamatna stopa je snižena na do sada najniži nivo i time smo, i pored dezinflatornih pritisaka, izbegli ulazak u deflaciju, a istovremeno smo dali i određeni podsticaj ekonomskom rastu, objasnila je ona.

Žu je na kraju susreta ocenio da su u narednom periodu za Srbiju prioriteti stabilizacija pozitivnih trendova i aktivnije upravljanje javnim dugom zbog izazova koji dolaze iz međunarodnog okruženja, rešenje za nenaplative zajmove na osnovu strategije koja je već usvojena, kao i nastavak strukturnih reformi, ističe se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik