Polovni automobili podigli inflaciju u SAD u avgustu

Bez autora
Sep 13 2020

Inflacija u SAD zabeležila je solidan rast u avgustu, pri čemu su cene polovnih automobla skočile najviše u poslednjih više od pola veka.

Američko Ministarstvo za rad objavilo je danas da je indeks potrošačkih cena porastao prošlog meseca za 0,4 posto, poguran, pored ostalog, i rastom cena benzina, rekreacije i nameštaja za domaćinstva, prenosi Rojters.

Inflacija u SAD je u junu i julu takođe registrovala porast od po 0,6 procenata, nakon pada u prethodna tri meseca, jer je zatvaranje preduzeća s ciljem suzbijanja širenja epidemije Kovid-19 ugušilo tražnju potrošača.

Rast potrošačkih cena u avgustu je na godišnjem nivou iznosio 1,3 procenta, u odnosu na julski nivo od 1,0 posto.

Bazna inflacija, iz koje se izuzimaju volatilne cene hrane i energije, zabeležila je prošlog meseca rast takođe za 0,4 odsto, usporivši u odnosu na jul kada je porasla za 0,6 procenata.

Cene polovnih automobila i kamiona su sa skokom od 5,4 posto, najvećim od marta 1969. godine, doprinele porastu bazne inflacije u avgustu sa više od 40 procenata.

U odnosu na avgust 2019. godine, bazna inflacija se povećala prošlog meseca na na 1,7 odsto sa nivoa od 1,6 proenata u julu.

Cene benzina su u avgustu porasle za 2,0 posto, hrana je poskupela za 0,1, rekreacija za 0,7, a nameštaj i potrepštine za odrzavanje domaćinstav za 0,9 procenata. Porasle su i cene odeće za 0,6 posto, troškovi osiguranja motornih vozila porasli za 0,5 i cene avio-karata za 1,2 procenta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik