Potpisan Memorandum o razumevanju sa slovenačkim regulatorom tržišta kapitala

Bez autora
Apr 12 2010

Srbija je danas potpisala Memorandum o razumevanju sa slovenačkim regulatorom tržišta kapitala, čime uspostavljena saradnja sa svim regulatorima tržišta kapitala država u regionu, uključujući Bugarsku, Rumuniju i Grčku. Ovaj sporazum bi trebalo da omogući potpuniju i kvalitetniju saradnju regulatora, a samim tim i zaštitu investitora na tržištu. Uspostavljanje saradnje ima za cilj razmenu iskustava u oblasti regulacije, nadzora i razvoja nacionalnih finansijskih tržišta, razmenu javnih informacija o međunarodnim transakcijama, kao i efikasno obavljanje transakcija na tržištu hartija od vrednosti. Memorandumom o razumevanju omogućeno je i sankcionisanje prekršioca zakona, kao i sprečavanje poremećaja na tržištu hartija od vrednosti pod uticajem spoljnih efekata...

Potpisan Memorandum o razumevanju sa slovenačkim regulatorom tržišta kapitalaSrbija je danas potpisala Memorandum o razumevanju sa slovenačkim regulatorom tržišta kapitala, čime uspostavljena saradnja sa svim regulatorima tržišta kapitala država u regionu, uključujući Bugarsku, Rumuniju i Grčku.

Sporazum su Opatiji potpisali predsednik Komisije za hartije od vrednosti Milko Štimac i direktor slovenačke Agencije za tržište kapitala Damjan Žugelj. Ovaj sporazum bi trebalo da omogući potpuniju i kvalitetniju saradnju regulatora, a samim tim i zaštitu investitora na tržištu.

Uspostavljanje saradnje ima za cilj razmenu iskustava u oblasti regulacije, nadzora i razvoja nacionalnih finansijskih tržišta, razmenu javnih informacija o međunarodnim transakcijama, kao i efikasno obavljanje transakcija na tržištu hartija od vrednosti. Memorandumom o razumevanju omogućeno je i sankcionisanje prekršioca zakona, kao i sprečavanje poremećaja na tržištu hartija od vrednosti pod uticajem spoljnih efekata.

Očekuje se da ovi bilateralni sporazumi sa komisijama za hartije od vrednosti drugih država omoguće integraciju domaćeg finansijskog tržišta u svetsko tržište. kao i konkretizaciju principa Međunarodne organizacije Komisija za hartije od vrednosti (IOSCO). Cilj je da se poboljša efikasnost u obavljanju međudržavnih transakcija hartijama od vrednosti uz maksimalnu zaštitu investitora.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik