Pred Srbijom dobra ekonomska budućnost

Bez autora
Dec 09 2015

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas dinamičan ekonomski rast naše zemlje, i izrazio uverenje da u narednim godinama rast BDP-a neće iznositi manje od dva odsto. Vučić je, obrazlažući Predlog zakona o budžetu za 2016. godinu pred poslanicima Skupštine Srbije, istakao da će naredne godine Srbija zabeležiti rast BDP-a od dva odsto, koji će potom prelaziti tri i 3,5 odsto. Ukoliko se budemo pridržavali tog plana, naša zemlja je na izvanrednom putu i dugo se neće suočavati sa krizom, istakao je premijer. To znači brže zapošljavanje, veće plate i penzije. Srbija je potpisala sporazum sa MMF-om u kojem se obavezala na to da tri godine ne povećava plate i penzije, a nakon samo godinu dana uspela je da izdejstvuje povećanje zarada, podsetio je on.

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas dinamičan ekonomski rast naše zemlje, i izrazio uverenje da u narednim godinama rast BDP-a neće iznositi manje od dva odsto.

Vučić je, obrazlažući Predlog zakona o budžetu za 2016. godinu pred poslanicima Skupštine Srbije, istakao da će naredne godine Srbija zabeležiti rast BDP-a od dva odsto, koji će potom prelaziti tri i 3,5 odsto.

Ukoliko se budemo pridržavali tog plana, naša zemlja je na izvanrednom putu i dugo se neće suočavati sa krizom, istakao je premijer.

To znači brže zapošljavanje, veće plate i penzije. Srbija je potpisala sporazum sa MMF-om u kojem se obavezala na to da tri godine ne povećava plate i penzije, a nakon samo godinu dana uspela je da izdejstvuje povećanje zarada, podsetio je on.

Vučić je ponovio da Vlada izvlači zemlju iz recesije, i da će ove godine biti zabeležen rast od 0,9, ili čak jedan odsto.

Prvi put u ovoj godini, nakon 43 godine, Srbija nije imala rebalans budžeta, odnosno manje prihode i veće rashode od prvobitnog plana, saopštio je predsednik Vlade i naglasio da to predstavlja veliki uspeh.

On je rekao da ne može sa sigurnošću da obeća da neće biti rebalansa u narednoj godini, ali da će Vlada učiniti sve što je u njenoj moći da do toga ne dođe.

U budžetu za narednu godinu, kako je objasnio, planirane su obaveze za ranije velike strane investicije, kao što su obaveze prema "Er Srbiji" i "Fijatu", ali i za nove investicije koje će omogućiti otvaranje velikog broja radnih mesta.

Vučić je najavio da će zahvaljujući tim investicijama, koje finansijski podržava Vlada, u Šapcu iduće godine biti otvorena fabrika u kojoj će biti zaposleno 1.700 ljudi, u dve fabrike u Novom Sadu zaposlenje će naći 3.500, dok će u Vladičinom Hanu biti primljeno 400 radnika.

Prema njegovim rečima, finansijski plan države za 2016. godinu dobro je pripremljen, dobro odmeren i pomalo konzervativan, ali će konačni rezultati biti bolji od planiranih.

Deficit, kako je naglasio, neće preći 80 milijardi, što je približno tri puta manje od onoga čime bi Međunarodni monetarni fond bio zadovoljan.

On je, ističući da je saglasan sa Fiskalnim savetom, iskazao zahvalnost ovom telu na pozitivnoj oceni o prihodima za 2016. godinu, koji su dobro izračunati.

Srbija će u 2016. godinu ući sa dobrim vestima, sa otvorenim pregovaračkim poglavljima u procesu pristupanja Evropskoj uniji, poručio je Vučić i naglasio da će morati da se radi još bolje i napornije kako bismo živeli u uređenijoj i pristojnijoj zemlji.

On je potvrdio da je naša zemlja sinoć dobila potvrdu iz Vašingtona kojom se našim avionima i posadi dozvoljavaju letovi za Sjedinjene Američke Države (SAD).

Ova odluka je, kako je ocenio, dobra vest jer znači da će srpski avioni nakon 30 godina leteti za SAD, što sasvim dovoljno govori o tome koliko je ova odluka važna u uslovima kada terorizam ozbiljno nagriza sistem savremenog sveta.

Prema njegovim rečima, ova odluka predstavlja i ozbiljno priznanje za našu državu kada je reč o bezbednosti, ali i priznanje najboljoj kompaniji u regionu -"Er Srbiji", kao i Aerodromu "Nikola Tesla".

Vučić je podsetio i na to da direktnih letova za SAD nema ni iz jedne zemlje iz šireg regiona, uključujući i Grčku.

Istovremeno, on je ukazao na to da je broj domaćih i stranih turista u našoj zemlji porastao za 12 odsto ove godine u odnosu na prošlu, i najavio da će Vlada nastaviti da radi na tome kako bi ih privukla još više, posebno onih iz Rusije i Kine.

U toku je izrada televizijskih reklamnih spotova za ruske nacionalne televizije, dok su Beograd i Kopaonik ove godine ušli u turističku ponudu njihovih najvećih tur operatora, podsetio je premijer.

Prema njegovim rečima, ciljna grupa koja koja interesuje našu zemlju je Narodna Republika Kina, čijim će građanima proslavljeni glumac Velimir Bata Živojinović uputiti poruku da dođu u Srbiju, a molba da to isto uradi biće upućena i našem teniskom asu Novaku Ðokoviću.

Krajem godine, između 27. i 29. decembra, u posetu Srbiji trebalo bi da doputuje i premijer Tuske Ahmet Davutoglu sa kojim će, kako je preneo, doputovati veliki broj turskih biznismena zainteresovanih za ulaganja u naše banje.

Predsednik Vlade se osvrnuo i na akciju s vaučerima koji su obezbeđivali popust za letovanje u destinacijama širom Srbije, ističući da će ta politika biti nastavljena i sledeće godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik