Predstavljen digitalizovani registar ponuđača u javnim nabavkama

Bez autora
Dec 26 2022

Agenciji za privredne registre Republike Srbije (APR) danas je uručen novi unapređeni registar ponuđača koji će u 2023. godini omogućiti efikasniji rad i pozitivniji uticaj na privredni ambijent i društvo.

Nove elektronske usluge u tom registru su elektronsko podnošenje registracione prijave za upis, promene i brisanja, kao i za izdavanje rešenja, izvoda i potvrda, a omogućiće i naprednu pretragu.

Direktor APR-a Milan Lučić naglasio je da će to omogućiti skraćenje postupaka registracije na najviše dva dana, dodavši da će od 1. januara APR imati potpuno digitalizovani registar ponuđača, što je značajna dobrobit za privredni ambijent i društvo u celini.

On je naveo da je u registru sada 14,6 hiljada ponuđača i da  privrednih društava ima deset puta više, dok je preduzetnika približno 280.000.

Ponuđači, kako je objasnio, upisom dokazuju da redovno izmiruju poreske obaveze i da nisu osuđivani, čime ubrzavaju svoje poslovanje.

Novi registar je integrisan sa drugim državnim evidencijama za čije potvrde se do sada moralo ići od šaltera do šaltera, rekao je direktor APR-a, uz napomenu da svi podaci registra istovremeno stižu i do drugih državnih organa kojima će to omogućiti da efikasnije rade posao iz svoje nadležnosti.

Sigurni smo u to da će uvedena unapređenja obezbediti veći nivo transparentnosti i ohrabriti privrednike i pravna lica da se upišu u registar ponuđača i učestvuju u javnim nabavkama, poručio je Lučić.

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović istakla je da je tema javnih nabavki važna za društvo u celini, vladavinu prava i borbu protiv korupcije i ocenila da je uvođenje elektronskih javnih nabavki povećalo efikasnost i pojednostavilo procedure.

Novi sistem donosi pojednostavljenje i boljitak, što potvrđuju i građani, ali je i dalje veliki prostor za unapređenje, rekla je Jovanović.

Ona je podsetila na to da je u 2021. godini bilo 183.000 ugovora o javnoj nabavci čija je ukupna vrednost bila 4,7 milijardi evra, te da postoji trend rasta.

Prema njenim rečima, dalje aktivnosti na uređenju oblasti javnih nabavki treba da vode ka cilju da broj ponuda bude veći od sada prosečnih 2,5 po jednoj nabavci.

Jovanović je najavila dalje angažovanje NALED-a u ovoj oblasti u 2023. godini i to kroz jačanje kapaciteta svih učesnika u oblasti javnih nabavki, afirmaciji zelenih i socijalnih kriterijuma, boljem sprovođenju ugovora, te davanju prednosti kriterijumu kvaliteta nad cenom.

Upis u registar ponuđača kod APR nije obavezan, ali omogućava efikasnije učešće u javnim nabavkama jer ponuđač ne mora svaki put samostalno da prikuplja dokumentaciju da nema poreski dug, kao i da nije pod kaznenom evidencijom.

Projekat novog registra ponuđača kod APR podržali su Vlada Kraljevine Švedske i razvojna agencija te države.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik