Preti li ekonomska kriza iz Kine

Bez autora
Sep 06 2015

Kraj ovog leta obeležio je veliki pad na kineskim berzama, gde su u danu izgubljene milijarde dolara što je mnoge podsetilo na krah njujorške berze pre tačno sedam godina. Ekonomska kriza 2008. godine iz SAD širila se kao virus i obarala sve ekonomije. Uzrok – tržište nekretnina. Vrtoglave cene neprimerene za stvarne prilike.Ta kriza je preneta kupovinom hartija od vrednosti koje su u suštini bile precenjene, odnosno njihova vrednost je u jednom trenutku toliko pala nisko da se ogromna suma novca izgubila, objašnjava prof. dr Ismail Musabegović sa Beogradske bankarske akademije i ističe da tada opada proizvodnja i raste nezaposlenost.

Kraj ovog leta obeležio je veliki pad na kineskim berzama, gde su u danu izgubljene milijarde dolara što je mnoge podsetilo na krah njujorške berze pre tačno sedam godina.

Ekonomska kriza 2008. godine iz SAD širila se kao virus i obarala sve ekonomije. Uzrok – tržište nekretnina. Vrtoglave cene neprimerene za stvarne prilike.

"Ta kriza je preneta kupovinom hartija od vrednosti koje su u suštini bile precenjene, odnosno njihova vrednost je u jednom trenutku toliko pala nisko da se ogromna suma novca izgubila", objašnjava prof. dr Ismail Musabegović sa Beogradske bankarske akademije i ističe da tada opada proizvodnja i raste nezaposlenost.

Iako su u trenutku krize na istoku svetske ekonomije bile stabilne, postavlja se pitanje da li potres u drugoj ekonomiji sveta pali crveni alram za investitore.

"Računajući kineski rast poslednja dešavanja su zasigurno tiho sagorevanje. To je nešto u vezi s čim su mnogi ekonomisti već duže bili zabrinuti. Kada to povežete to znači da će nestabilnost potrajati", smatra ekonomistkinja Džejn Foli iz londonske Rabobanke.

Kriza na Šangajskoj berzi koštala je više od 400 milijardi evra evropske kompanije. Indeks Dou Džons, u čijem sastavu su deonice 30 najznačajnijih američkih kompanija, zabeležio je najveći pad ikada.

"Kada Kina smanjuje svoj rast onda svi koji su izloženi kineskom tržištu, bilo da su kupci ili prodavci, imaju problema – naročito oni koji snabdevaju sirovine kao što su zemlje Južne Amerike, pre svega Brazil, Argentina i Južna Afrika", kaže Musabegović.

Stručnjaci objašnjavaju da berza predviđa dešavanja u ekonomiji od tri do šest meseci unapred.

"Govori se o usporavanju kineske ekonomije i sve dok je to neko blago usporavanje, odnosno pad sa stopom od sedam, osam na nekih šest odsto, kao što se prognozira, neće biti strašno", objašnjava broker Nenad Gujaničić.

Najveći potresi ipak mogu doći samo sa Zapada. Njegov epicentar je, kažu ekonomisti–Njujorška berza. Nestabilnost se jedino odatle može osetiti na globalnom nivou.

"Potresi na kineskoj berzi dešavaju se i iz nekih drugih razloga. To tržište nije toliko razvijeno kao američko tržište – infrastruktura nije dovoljno razvijena, ne postoji tradicija trgovanja. Imate veliki broj pojedinačnih investitora koji nemaju iskustva", kaže Gujaničić.

Bilo na istoku ili zapadu svaka kriza na stranim berzama potresa i srpsku ekonomiju, pitanje je samo kojom brzinom i kojom snagom. U svakom slučaju, treba biti obazriv i spreman i na najgori scenario, sličan onom od pre sedam godina.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik