Privrednici i finansijeri krajem godine očekuju inflaciju od 5,0 do 7,0 odsto

Bez autora
Jan 17 2024

Predstavnici finansijskog sektora, prema rezultatima ankete agencije Ipsos, očekuju da će inflacija u decembru ove godine iznositi 5,0 odsto, što predstavlja smanjenje u odnosu na prethodnu anketu, ali i znatno niži nivo nego u prvoj polovini 2023. godine, u kojoj su se očekivanja kretala oko 8,0 odsto, saopštila je danas Narodna banka Srbije (NBS).

Još su niža inflaciona očekivanja iz poslednje, januarske ankete agencije Blumberg, prema kojima bi inflacija u januaru 2025. godine iznosila 4,3 odsto, što je, kako su naveli iz NBS unutar granica cilja centralne banke.

Nakon što su u novembarskoj anketi smanjena sa 9,0 na 7,0 odsto, inflaciona očekivanja privrednika za godinu dana unapred, se u decembru nisu menjala.

Kada je reč o inflacionim očekivanjima za dve i tri godine unapred, ona su i kod finansijskog sektora i kod privrede niža od kratkoročnih očekivanja pa su kod finansijskog sektora za dve godine unapred u decembru bila niža, 4,0 odsto, nego u novembru, 4,2 odsto, a snižena su i očekivanja inflacije za tri godine unapred, koja iznose 3,4 odsto, a u novembru su iznosila 3,5 odsto.

Time su, ocenili su u Narodnoj banci, srednjoročna inflaciona očekivanja za oba perioda nastavila da se kreću unutar granica cilja NBS.

Srednjoročna očekivanja privrednika za oba perioda iznose 5,0 odsto, nakon što su očekivanja za dve godine unapred smanjena sa 6,0 odsto u novembru, dok su očekivanja za tri godine unapred ostala nepromenjena.

Rezultati ankete koji se odnose na dve i tri godine unapred ukazuju na to da i finansijski sektor i privreda očekuju ublažavanje inflatornih pritisaka u narednom periodu i postepeno vraćanje inflacije u granice cilja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik