Privrednici traže od države manje namete

Bez autora
Feb 24 2015

Snižavanje, ali i bolja naplata ekoloških taksi, privatizacija državnih hotela, skraćivanje rokova za čuvanje dokumentacije, niže firmarine, ponovno uspostavljanje fonda za zaštitu životne sredine, samo su neki od zahteva koje su privrednici u Skupštini Srbije izneli tokom zasedanja Ekonomskog kokusa. Menadžer za komunikacije kompanije "Nelt" Marko Milanković zatražio je skraćivanje rokova za čuvanje dokumentacije na pet godina, umesto sadašnjih deset. Marko Jović iz "VIP Mobajla" izneo je primedbu na naplatu ekoloških taksi i zatražio od Kokusa da se založi za smanjenje osnovice za naplatu ove takse, koja je, kako je primetio, samo jedan od parafiskalnih nameta sa kojima se privrednici suočavaju...

Snižavanje, ali i bolja naplata ekoloških taksi, privatizacija državnih hotela, skraćivanje rokova za čuvanje dokumentacije, niže firmarine, ponovno uspostavljanje fonda za zaštitu životne sredine, samo su neki od zahteva koje su privrednici u Skupštini Srbije izneli tokom zasedanja Ekonomskog kokusa.

Menadžer za komunikacije kompanije "Nelt" Marko Milanković zatražio je skraćivanje rokova za čuvanje dokumentacije na pet godina, umesto sadašnjih deset, navodi Tanjug.

Marko Jović iz "VIP Mobajla" izneo je primedbu na naplatu ekoloških taksi i zatražio od Kokusa da se založi za smanjenje osnovice za naplatu ove takse, koja je, kako je primetio, samo jedan od parafiskalnih nameta sa kojima se privrednici suočavaju.

Predložio je i da se uvede popust na uređaje koji se recikliraju, dok je Jasmina Vignjević iz "Telenora" ukazala na potrebu ukidanja još jednog parafiskalnog nameta koji opterećjuje sektor telekomunikacija, a to su visoke firmarine koje naplaćuju lokalne samouprave.

Vignjevićeva je istakla da se zbog pogrešnog tumačenja Zakona o finansiranju lokalnih samouprava došlo u situaciju da kompanije iz sektora finansija ili telekomunikacija moraju da plaćaju godišnje firmarine u iznosu od 10 prosečnih zarada na teritoriji opštine ili grada na kojoj posluju.

Predsednica Udruženja reciklera Srbije Ana Petrović Vukićević založila se za formiranje nacionalnog zelenog fonda za zaštitu životne sredine, a preduslov za to su zakonske izmene.

U tom smislu zatražila je od Kokusa da utiče kako bi se do prvog kvartala u skupštinskoj proceduri našle izmene i dopune Zakona o zaštiti životne sredine, Zakona o upravljanju otpadom i Zakona o zaštiti prirode, što su, dodala je, preduslovi za ponovno oživljavanje Fonda do septembra 2015. kao veliki problem pomenula je izuzeno nizak procenat naplate ekološke takse, prošle godine 25 odsto, ranijih jedva 15 procenata, zbog čega smatra da firme koje ne ispune tu obavezu treba sankcionisati.

Vlasnik Galeb grupe Radoslav Veselinović takođe se založio za snižavanje ekoloških taksi, ali je ukazao i na problem visokih poreza na imovinu za proizvodne objekte.

Generalni direktor farmaceutske kompanije Infarm Viljem Jovanović rekao je da kompanije iz ovog sektora traže da se cena leka uskladi sa važećim kursom dinara u odnosu na evro jer se sada lekovi obračunavaju po znatno nižem kursu iz juna 2013. godine od 111 dinara, zbog čega kompanije mnogo gube, dok se generalni direktor Mona hotel menadžmenta Tomislav Momirović založio da se reši pitanje hotela koji su u vlasništvu države i koji "predstavljaju nelojalnu konkurenciju privatnim hotelima".

Predsednik Ekonomskog kokusa Vladimir Marinković istakao je da to telo nije u obavezi da čeka da vlada preduzme korake za izmenu pojedinih zakonskih rešenja, te da će u saradnji s resornim ministrastvima preduzeti sve što je neophodno da se brže menjaju zakoni koji koče poslovanje privrede.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik