Profesionalizacija javnih preduzeća omogućiće njihov bolji rad

Bez autora
Jun 07 2023

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić ocenila je danas da će predloženim zakonom o upravljanju privrednim društvima javnost moći bolje i transparentnije da bude upućena u poslovanje tih preduzeća.

Brnabić je istakla da će novi zakon omogućiti da se tačno utvrde ključni pokazatelji učinka, te će se tako videti da li su ta preduzeća ispunila svoju ulogu prema ovom društvu, građanima, državi.

Ukoliko nisu, onda će rukovodstvo biti smenjeno, objasnila je ona i naglasila da će biti obavezan konkurs za direktore, kao i za skupštine i nadzorne odbore.

Dakle, kako je predočila, reč je o profesionalizaciji kako bi se bolje upravljalo tim preduzećima u nacionalnom interesu naše zemlje i svih njenih građana.

Predsednica Vlade je podsetila i na to da je ono što se sada stavlja u jedan zakon, ranije bilo u dva zakona. Jedan je Zakon o javnoj svojini, koji predviđa da nacionalna dobra ne mogu da se otuđe, tako da nacionalni parkovi nikada ne mogu da budu privatizovani.  

Drugi je Zakon o privatizaciji, koji je i do sada podrazumevao da javna preduzeća mogu da se privatizuju. Da smo želeli nešto da privatizujemo, imali smo zakonske osnove za to. Ali ne želimo. Želimo samo da uvedemo profesionalizaciju kako bi ta preduzeća bolje radila, navela je Brnabić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik