Prognoza MMF-a: Slovenski deficit ove godine 6,9 posto BDP-a

Bez autora
Apr 18 2013

Po ocjenama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Slovenija će ove godine zabilježiti proračunski deficit u visini 6,9 posto svog BDP-a, što je znatno više od zadnjih procjena Europske komisije od 5,1 posto BDP-a, podatak je iz nove publikacije "MMF Fiscal Monitor". Za iduću godinu MMF Sloveniji prognozira smanjivanje deficita na 4,3, a u 2015. na 4,1 posto BDP-a. Pri tome MMF upozorava da će država trebati dodatna sredstva za sanaciju stanja u bankama. Slovenska premijerka Alenka Bratušek u više je svojih zadnjih istupa naglasila da je smanjivanje deficita u sklopu stabilizacije javnih financija jedan od prioriteta njene vlade, ali da je nerealno očekivati smanjenje deficita na 3 posto BDP-a u samo dvije godine, jer to u tako kratkom roku nije uspjelo ni drugim europskim državama.

Prognoza MMF-a: Slovenski deficit ove godine 6,9 posto BDP-aPo ocjenama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Slovenija će ove godine zabilježiti proračunski deficit u visini 6,9 posto svog BDP-a, što je znatno više od zadnjih procjena Europske komisije od 5,1 posto BDP-a, podatak je iz nove publikacije "MMF Fiscal Monitor" koji u četvrtak prenose slovenski mediji.

Za iduću godinu MMF Sloveniji prognozira smanjivanje deficita na 4,3, a u 2015. na 4,1 posto BDP-a. Pri tome MMF upozorava da će država trebati dodatna sredstva za sanaciju stanja u bankama.

Slovenska premijerka Alenka Bratušek u više je svojih zadnjih istupa naglasila da je smanjivanje deficita u sklopu stabilizacije javnih financija jedan od prioriteta njene vlade, ali da je nerealno očekivati smanjenje deficita na 3 posto BDP-a u samo dvije godine, jer to u tako kratkom roku nije uspjelo ni drugim europskim državama.

Slovensko ministarstvo financija objavilo je u srijedu podatak prema kojemu je slovenski proračun u prva tri mjeseca ove godine imao 648 milijuna eura deficita iako je parlament u proračunskom dokumentu, koji je krajem prošle godine pripremila tadašnja vlada Janeza Janše, za cijelu 2013. godinu predvidio proračunski manjak u visini jedne milijarde eura. U prva tri mjeseca ove godine Slovenija je zabilježila smanjivanje proračunskih prihoda za skoro 5 posto, dok su rashodi smanjeni za 3,5 posto. Manji proračunski priljevi rezultat su u prvom redu manjih uplata od PDV-a, poreza na osobne dohotke i poreza na profit poduzeća.

Slovenski mediji prenose, međutim, i poticajnu izjavu šefa istraživačkog odjela MMF-a Jorga Decressina, koji je na novinarskoj konferenciji u Washingtonu u srijedu rekao da Slovenija, unatoč usporavanju rasta i porastu deficita, bržim restrukturiranjem može riješiti svoje teškoće te da trenutno ima relativno mali dug i deficit u odnosu na neke druge države.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik