Proširenje saradnje sa Francuskom u brojnim oblastima

Bez autora
Apr 09 2024

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Parizu, gde je održan sastanak Poslovnog saveta Francuska–Srbija, da smo zainteresovani za proširenje saradnje sa Francuskom u mnogim oblastima.

Vučić je, na sastanku sa predstavnicima francuskog poslovnog udruženja Pokret francuskih preduzetnika – MEDEF, istakao da u Srbiji danas posluje 339 francuskih kompanija, koje zapošljavaju 11.125 ljudi.

On je naglasio da je agencija „Standard end Purs” unapredila rejting naše zemlje, koja je sada na korak od investicionog rejtinga, dodavši da Srbija ima dobre javne finansije i da javni dug iznosi 48,5 odsto BDP, a da je očekivani nivo budžetskog deficita 2,2 odsto.

Predsednik Srbije je podsetio na to da je u februaru stopa rasta BDP bila 5,9 odsto, uz veliki rast industrijske proizvodnje, dodavši da to govori o stabilnom okruženju i dobrim prilikama.

Vučić je ukazao na to da je Srbiji potrebna saradnja sa francuskim kompanijama i kao jedan od primera te saradnje naveo Beogradski metro, za koji će morati da se nađe operater.

Prema njegovim rečima, potrebna nam je i saradnja sa kompanijama za izgradnju deponija i upravljanje otpadom jer Srbija nije u stanju da upravlja tim sistemima, zbog čega se tu otvara dosta prostora za francuske kompanije.

Takođe, radujemo se budućoj saradnji na polju veštačke inteligencije i zahvalni smo Francuskoj koja nam je pomogla da predsedavamo Globalnim partnerstvom za veštačku inteligenciju, koje je za nas od najveće važnosti, naveo je Vučić.

On je ukazao na to da su započeli razgovori sa Francuskom elektroprivredom (EDF) o nuklearnoj energiji jer je reč zelenoj energiji koja će stvoriti održiv sistem za Srbiju.

U suprotnom, za 20 godina nećemo moći da obezbedimo dovoljno električne energije ne samo za našu industriju, već i za naše stanovništvo, istakao je predsednik Republike i naveo da je reč  o ogromnim investicijama, ali da je Srbija spremna da blisko sarađuje sa Francuskom.

Predsednik Republike je podsetio na to da će Srbija biti domaćin Međunarodne specijalizovane izložbe EKSPO 2027 i da su planirani brojni projekti u okviru priprema za taj događaj, uz napomenu da postoji ogroman prostor za učešće francuskih kompanija.

Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali rekao je da je Srbija, uprkos pandemiji koronavirusa i energetskoj krizi, uspela da ostvari pozitivne stope rasta, o čemu svedoči i to što je prošle godine stopa rasta BDP-a bila 2,5 odsto.

Mali je predočio da Srbija drži javni dug pod kontrolom i da je u martu bio 47,7 odsto, a danas je 48,5 odsto, dodavši da on, prema našim konzervativnim procenama, neće preći 55 ili 56 odsto.

On je naglasio da Srbija istorijski gledano ima rekordan broj zaposlenih i da su sve mere, koje su preduzimane u poslednjih nekoliko godina, bez obzira na svetsku krizu, dale rezultate.

Potpredsednik Vlade je istakao da se Srbija pokazala kao izuzetno atraktivna investiciona destinacija, delom i zbog francuskih kompanija.

Kada razgovarate sa investicionom zajednicom, od njih ćete čuti da su javne finansije Srbije već na investicionom rejtingu i želimo da tako i ostane, naveo je Mali.

On je, predstavljajući plan „Skok u budućnost – Srbija 2027”, rekao da su u naredne tri, tri i po godine planirane investicije od približno 18 milijardi evra kako bismo dostigli cilj da BDP bude na nivou od 100 milijardi evra u 2027. godini.

U suštini idemo na povećanje plata, minimalne zarade i penzija, čime se zapravo povećava životni standard u Srbiji, objasnio je potpredsednik Vlade, uz napomenu da je plan da prosečna plata 2027. godine bude 1.400 evra.

Mali je naglasio da je plan „Srbija 2027” sveobuhvatan i pokriva svaku granu industrije, pri čemu je kao važan projekat izdvojio BIO4 kampus, najveći biotehnološki kampus koji se gradi u Srbiji i Jugoistočnoj Evropi, što će potpuno promeniti perspektivu industrije veštačke inteligencije i IT inovacije u celom regionu.

Potpredsednik Vlade je naglasio da Srbija mnogo ulaže u putnu i  železničku infrastrukturu, zelenu tranziciju, energetiku i poljoprivredu.

Mali je naglasio da se Srbija izborila da bude domaćin EKSPO 2027 i da u okviru priprema za tu specijalizovanu izložbu planira ogromne infrastrukturne radove ne samo u Beogradu, već i u čitavoj zemlji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik