Rast BDP-a 3,4%, pred malim zemljama teški izazovi

Bez autora
Jan 12 2023

Svjetska banka smanjila je prognoze rasta crnogorske ekonomije za ovu i narednu godinu. Tako bi, prema novim procjenama, rast BDP-a u ovoj godini trebalo da bude 3,4 osto.

Male zemlje, naglašavaju analitičari, najteže se nose s globalnim ekonomskim turbulencijama, a iz Svjetske banke kao kontramjere preporučuju diversifikaciju ekonomije i veću efikasnost institucija.

Prema prognozama Svjetske banke, globalnoj ekonomiji prijeti recesija, druga za manje od tri godine.

Rast BDP-a u Crnoj Gori, prema novim procjenama Svjetske banke, trebalo bi da bude 3,4 odsto, što je 1,3 procenta manje u odnosu na junske prognoze. Razloge, navode, treba tražiti u visokim cijenama hrane, poremećajima u tokovima trgovine i investicija, kao i efektu prelivanja iz Evropske unije.

"Male zemlje su generalno ranjivije. U protekle tri godine njihov bruto domaći proizvod pao je čak 11 odsto, a i oporavak je sporiji. Osjetljivije su na višestruke globalne krize. Pred malim zemljama su teški izazovi. Njihove ekonomije nijesu raznovrsne. Većina se oslanja na turizam. Tokom pandemije, međutim, turizam je doživio kolaps, a ekonomije pad", kazao je Ajhan Koze iz Svjetske banke.

Da se tako nešto ne bi ponovilo iz Svjetske banke preporučuju diversifikaciju ekonomije. Ono što pozitivno utiče na privredu zemalja Zapadnog Balkana, kako navode u izvjaštaju, jesu reforme na putu ka Evropskoj uniji, dok politička neizvjesnost ima suprotan efekat.Na globalnom nivou rast bruto domaćeg proizvoda u ovoj godini biće 1,7 odsto. Ako se izuzmu recesije 2009. i 2020. godine, to je najniža stopa za skoro tri decenije, navodi se u izvještaju Svjetske banke.

"Globalna ekonomija je na ivici. Ovogodišnja prognoza zapravo je bila naš prošlogodišnji crni scenario", dodao je 

Razloga je mnogo - od rata u Ukrajini, nestabilnosti tržišta hrane i energenata, preko rasta kamatnih stopa, do vremenskih nepogoda uzokovanih klimatskim promjenama i kovid krize u Kini.

“Za većinu država ovo će biti teška godina, teža od one za nama. Prije svega zato što tri velike ekonomije - Sjedinjene Države, EU i Kina - bilježe usporeni rast", kazala je Kristalina Georgijeva iz Međunarodnog monetarnog fonda.

U novu godinu svijet je ušao s krizom gladi u Africi i štrajkovima radnika u Evropi. Da bi iz nje izašao nešto pozitivnjie, neophodno je, kažu stručnjaci, da se države ponašaju domaćinski - da svoj dom drže urednim, s precizno definisanim političkim okvirom, jasnim srednjoročnim planovima i reformama koje promovišu ekonomski rast.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik