Rast ukupnih ekonomskih aktivnosti za 0,8 odsto

Bez autora
Dec 30 2015

Republički zavod za statistiku saopštio je danas da je procenjeno da ukupne ekonomske aktivnosti u 2015. godini, merene bruto domaćim proizvodom i iskazane u stalnim cenama, imaju realni rast od 0,8 odsto u odnosu na prethodnu godinu.Posmatrano po delatnostima, realni rast bruto dodate vrednosti imaju: sektor prerađivačke industrije, sektor građevinarstva i sektor snabdevanje električnom energijom, gasom i parom. Realni pad bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru poljoprivrede, sektoru javnih usluga i ostalih usluga.

Rast ukupnih ekonomskih aktivnosti za 0,8 odstoRepublički zavod za statistiku saopštio je danas da je procenjeno da ukupne ekonomske aktivnosti u 2015. godini, merene bruto domaćim proizvodom i iskazane u stalnim cenama, imaju realni rast od 0,8 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Posmatrano po delatnostima, realni rast bruto dodate vrednosti imaju: sektor prerađivačke industrije, sektor građevinarstva i sektor snabdevanje električnom energijom, gasom i parom. Realni pad bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru poljoprivrede, sektoru javnih usluga i ostalih usluga.

Procenjeno je da je industrijska proizvodnja u 2015. godini imala rast fizičkog obima od 8,2 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Najveći rast fizičkog obima ima sektor snabdevanja električnom energijom, gasom i parom. Procenjeno je da je poljoprivredna proizvodnja u 2015. godini imala pad fizičkog obima od osam odsto.

Procenjeno je da vrednost izvedenih radova u građevinarstvu u 2015. godini beleži rast od 20,5 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Promet u trgovini na malo zabeležio je realni rast od 1,4 odsto, a promet u trgovini na veliko rast od 2,5 odsto u tekućim cenama.

U sektoru usluge smeštaja i ishrane u 2015. godini registrovan je realni rast od 1,8 odsto, dok je broj noćenja turista povećan za 8,8 odsto.

Sektor saobraćaj i skladištenje imao je rast fizičkog obima od 7,7 odsto, a oblast telekomunikacija rast od 0,8 odsto.

Stopa nezaposlenosti, koja je u trećem kvartalu 2015. godine iznosila 16,7 odsto, dobijena je na osnovu Ankete o radnoj snazi.

Zarade bez poreza i doprinosa nominalno su manje u 2015. godini, u odnosu na 2014. godinu za 0,4 odsto, a realno za 2,2 odsto.

Na pad zarada u 2015. godini najviše je uticala primena zakona o umanjenju zarada zaposlenih u javnom sektoru.

Procenjeno je da će godišnja stopa inflacije iznositi 1,6 odsto, navodi se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik