Raste konkurentnost privrede u Srpskoj

Bez autora
Jun 16 2016

Ministar uprave i lokalne samouprave RS rekla je da Vlada kroz više projekata doprinosi konkurentnosti domaćih preduzeća.Ona je na Trećem ekonomskom forumu, čija je tema "O konkurentnosti - iz prave perspektive", rekla da je Vlada omogućila registraciju preduzeća za tri dana i da je animirala lokalne zajednice da daju doprinos boljem poslovnom okruženju kroz međunarodni sertifikat o povoljnom poslovnom okruženju - BFC.

Raste konkurentnost privrede u SrpskojMinistar uprave i lokalne samouprave RS Lejla Rešić rekla je da Vlada kroz više projekata doprinosi konkurentnosti domaćih preduzeća.

Ona je na Trećem ekonomskom forumu, čija je tema "O konkurentnosti - iz prave perspektive", rekla da je Vlada omogućila registraciju preduzeća za tri dana i da je animirala lokalne zajednice da daju doprinos boljem poslovnom okruženju kroz međunarodni sertifikat o povoljnom poslovnom okruženju - BFC.

- Stvorili smo takmičarski duh, naše lokalne zajednice takmiče se koja će imati BFC standarde koji označavaju najbolje poslovno okruženje, što privlači investitore. Otvorili smo brojne povoljnosti stranim i domaćim investitorima i omogućili im jednak položaj - istakla je Rešićeva navodeći da sertifikate u Srpskoj ima 14 lokalnih zajednica, a u FBiH 11.

Direktor Sektora granskih udruženja u Privrednoj komori RS Pero Ćorić ocijenio je da se privreda Srpske može osloniti na drvoprerađivačku, tekstilnu, kožnu i metalnu industiju te poljoprivredu.

- Imamo preduzeća koja se mogu uključiti na inostrana tržišta. U metalnoj industriji konkurentna su preduzeća koja su prepoznala elemente kojima se dolazi do konkurentnosti - novu tehnologiju, kvalitetan kadar, novi proizvod i lanac vrijednosti koji dovodi do kvaliteta - dodao je Ćorić.

On je istakao da se konkurentnost u tekstilnoj i kožarskoj industriji ogleda samo u jeftinoj radnoj snazi.

- To se više ne smije smatrati kao prednost i treba se okrenuti obrazovanju nove radne snage i uključivanju u međunarodnu podjelu rada - kazao je Ćorić.

On je naveo da su strani investitori trenutno najzainteresovaniji za ulaganja u oblast elektroenergetike, prije svega, u obnovljive izvore energije.

- Potrebna je veća institucionalna podrška kroz kreiranje novih zakonskih rješenja, podsticaje i radno-pravno zakonodavstvo da bi se privreda razvijala i bila konkurentna na stranom tržištu i da bi stvorili povoljno poslovno okruženje - kazao je Ćorić.

Direktor Agencije za razvoj preduzeća "Eda" Banjaluka Zdravko Miovčić rekao je da su kroz projekat "Kredo", čiji su rezultati predstavljeni na forumu, preduzećima isplaćeni grantovi vrijedni 1,67 miliona KM.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik