Razvijanje ekonomskih odnosa sa Grčkom

Bez autora
Jun 19 2013

Predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić i predsednik Republike Grčke Karolos Papuljas ocenili su danas da su bilateralni odnosi dveju zemalja tradicionalno dobri i na zavidnom nivou, uz postojanje brojnih mogućnosti za unapređenje ekonomske saradnje. Dačić je u uvodnom izlaganju na Grčko-srpskom poslovnom forumu, koji je održan u hotelu “Hajat”, istakao da postoji veliki prostor za povećanje trgovinske razmene, uz podsećanje na to da Srbija radi na poboljšanju uslova za poslovanje na tržištu i dalje jačanje saradnje sa EU. Premijer je ocenio da će približavanje Srbije EU značajno uticati na unapređenje privredne saradnje Srbije i Grčke, i dodao da su u tom smislu od velikog značaja sugestije stranih kompanija usmerene na poboljšanje poslovnog okruženja. U proteklom periodu napravljen je veliki pomak u ekonomskoj saradnji dveju zemalja, a Srbija je zainteresovana za nastavak realizacije Helenik plana za Balkan, koja je odložena do 2020. godine, kao i za intenziviranje turističke saradnje i zajednički nastup na trećim tržištima.

Razvijanje ekonomskih odnosa sa GrčkomPredsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić i predsednik Republike Grčke Karolos Papuljas ocenili su danas da su bilateralni odnosi dveju zemalja tradicionalno dobri i na zavidnom nivou, uz postojanje brojnih mogućnosti za unapređenje ekonomske saradnje.

Dačić je u uvodnom izlaganju na Grčko-srpskom poslovnom forumu, koji je održan u hotelu “Hajat”, istakao da postoji veliki prostor za povećanje trgovinske razmene, uz podsećanje na to da Srbija radi na poboljšanju uslova za poslovanje na tržištu i dalje jačanje saradnje sa EU.

Premijer je ocenio da će približavanje Srbije EU značajno uticati na unapređenje privredne saradnje Srbije i Grčke, i dodao da su u tom smislu od velikog značaja sugestije stranih kompanija usmerene na poboljšanje poslovnog okruženja.

On je podsetio na to da je u proteklom periodu napravljen veliki pomak u ekonomskoj saradnji dveju zemalja, i naglasio da je Srbija zainteresovana za nastavak realizacije Helenik plana za Balkan, koja je odložena do 2020. godine, kao i za intenziviranje turističke saradnje i zajednički nastup na trećim tržištima.

Dačić je izrazio posebnu zahvalnost predsedniku Grčke na doprinosu koji je pružio jačanju tradicionalno dobrih veza grčkog i srpskog naroda.

Papuljas se založio za dalje unapređenje ekonomske saradnje Grčke i Srbije, uz ocenu da odnosi dveju zemalja daju značajan doprinos stabilnosti Balkana.

On je precizirao da je trgovinska razmena ove godine iznosila 319 miliona evra, što je nedovoljno, i ukazao na neophodnost njenog povećanja, za šta postoje mogućnosti.

U Srbiji je prisutno više od 200 grčkih kompanija, koje su investirale približno 2,5 milijardi evra i zapošljavaju više od 25.000 ljudi, po čemu je Grčka treći po veličini strani investitor u Srbiji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik