Realni rast BDP-a u trećem kvartalu 1,9 odsto

Bez autora
Jan 03 2024

Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u BiH u trećem kvartalu ove godine u odnosu na isti kvartal lani iznosio je 1,9 odsto.

"Desezonirana serija podataka pokazuje rast BDP-a od 1,2 odsto u trećem kvartalu u odnosu na prethodni", podaci su Agencije za statistiku BiH, prenosi Srna.

U trećem tromjesečju, u odnosu na isti period prethodne godine, značajan realni rast bruto dodate vrijednosti zabilježen je u hotelijerstvu i ugostiteljstvu, i to 12,7 odsto.

BDP prema rashodnom pristupu u trećem kvartalu u odnosu na isti kvartal prethodne godine zabilježio je rast od 1,9 odsto.

Sezonski podešena serija podataka u odnosu na prethodni period pokazuje pozitivnu stopu promjene BDP-a u trećem kvartalu od 0,8 odsto u odnosu na prethodni kvartal.

Posmatrano prema kategorijama BDP-a, prema rashodnom pristupu u trećem kvartalu u odnosu na isti kvartal prethodne godine realni rast zabilježen je kod sljedećih kategorija - potrošnja domaćinstava 2,7 odsto, potrošnja vlada 1,9 odsto, bruto investicije jedan odsto, dok su realni pad ostvarili izvoz robe i usluga 13,3 odsto, te uvoz robe i usluga 9,5 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik