Recesija u FBiH zbog pandemije do pet odsto

Bez autora
Jun 24 2020

Recesija u Federaciji BiH uzrokovana pandemijom virusa korona iznosiće od minus 3,2 do pet odsto, a ako se uzme u obzir da je prije izbijanja pandemije planirani rast BDP-a bio 2,8 odsto, onda bi iznos pada bio između šest i osam procenata, rekao je na današnjoj sjednici član Savjeta za strane investitore FBiH Goran Miraščić.

Miraščić, koji je i savjetnik federalnog premijera, iznio je procjene da bi se ekonomija u FBiH za 15 do 18 mjeseci mogla vratiti na nivo iz februara ove godine.

On je istakao da je svaka kriza i šansa da se situacija stabilizuje i ekonomija oporavi, prije svega zaustavljanjem negativne spirale, privlačenjem stranih investicija i povoljnijim poslovnim ambijentom, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Predsjednik Savjeta stranih investitora BiH Branimir Muidža je rekao da je svjetska ekonomija pokazala nerezistentnost nakon pojave pandemije virusa korona.

On je iznio primjer Tvornice cementa Kakanj (Hajdelberg cement grup), čiji je generalni direktor, koja je i u periodu epidemije, i pored svih poremećaja, zabilježila rekordnu proizvodnju, prodaju i izvoz.

Gotovo jednoglasna ocjena svih učenika u raspravi je da je, pored svih negativnosti koje je pandemija donijela, ovo i šansa da ekonomija u FBiH ojača, restrukturiše se i uz poboljšanje poslovnog ambijenta i usvajanje neophodne zkonske regulative zauzme poziciju koja će omogućiti značajnije strane investicije.

Današnja, sedma sjednica Savjeta za strane investitore FBiH održana je u sjedištu federalne Vlade u Sarajevu, putem video-linka.

Sjednica Savjeta za strane investitore FBiH održana je pod predsjedavanjem federalnog ministra trgovine Zlatana Vujanovića, a u najvećem broju izlaganja članova Savjeta preovladavao je stav da će BiH u ovoj globalnoj krizi, kao i gotovo sve zemlje svijeta zabilježiti recesiju koja će biti najveća u novijoj istoriji, navedeno je u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik