Reforma javnih preduzeća uslov za ozdravljenje privrede

Bez autora
Nov 03 2015

Ministar privrede u Vladi Republike Srbije Željko Sertić sa saradnicima razgovarao je danas sa predstavnicima Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o okončanju procesa privatizacije, reformi javnih preduzeća i unapređenju sistema i procesa stečaja u Srbiji.Sertić je tom prilikom istakao da je dosadašnjim aktivnostima Ministarstva privrede i Vlade Srbije prekinuta praksa finansijske podrške države društvenim preduzećima. On je naveo da su sada u fokusu 17 strateških preduzeća čiji će konačan status biti rešen do kraja maja naredne godine, i dodao da očekuje da će za njih sedam rešenja biti izvesna do kraja godine.

Ministar privrede u Vladi Republike Srbije Željko Sertić sa saradnicima razgovarao je danas sa predstavnicima Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o okončanju procesa privatizacije, reformi javnih preduzeća i unapređenju sistema i procesa stečaja u Srbiji.

Sertić je tom prilikom istakao da je dosadašnjim aktivnostima Ministarstva privrede i Vlade Srbije prekinuta praksa finansijske podrške države društvenim preduzećima.

On je naveo da su sada u fokusu 17 strateških preduzeća čiji će konačan status biti rešen do kraja maja naredne godine, i dodao da očekuje da će za njih sedam rešenja biti izvesna do kraja godine.

Ministar je ukazao na to da se u saradnji sa Svetskom bankom intenzivno radi na unapređenju sistema i institucija za sprovođenje stečaja kako bi ovi procesi bili efikasniji i u službi ozdravljenja privrede.

Govoreći o reformi javnih preduzeća, Sertić je naglasio da je u proteklom periodu prvi put uveden monitoring nad njihovim poslovanjem.

On je objasnio da pozitivna zakonska rešenja ne nude adekvatan sistem kontrole rada javnih preduzeća, tako da Ministarstvo razmatra mogućnosti unapređenja zakonodavnog okvira kojim bi se regulisao bolji nadzor i jasnija odgovornost.

Veliki izazovi su pred nama, ali postoji politička volja da se ovaj posao koji obavljamo u cilju ozdravljenja srpske privrede dovede do kraja, naglasio je ministar.

On je ujedno ocenio da se Srbija dugo bavi preduzećima koja su produkt prošlosti i da je vreme da se okrene delu privrede koji teži napretku, navodi se u saopštenju Ministarstva privrede.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik