Reforma propisa uštedela 120 mil. €

Bez autora
Jun 29 2011

Privreda Srbije je od 2009. uštedela 120 miliona evra zahvaljući reformi propisa, što je 85 odsto planiranih ušteda od tehničkih troškova. Od 304 preporuke Vlade Srbije iz decembra 2009. koje se odnose na reformu propisa, 73 još nisu sprovedene, a njihova realizacija doneće uštedu privredi od 40 miliona evra godišnje. Cilj Strategije regulatorne reforme u Srbiji od 2008. do 2011. je da poslovanje u zemlji bude lakše, efikasnije i da doprinese intenziviranju privrednih aktivnosti. Treba insistirati na nastavku izrade tog dokumenta za period od 2011. do 2013. Administrativne barijere najveće su prepreke unapređenju privrednog ambijenta u Srbiji. Administrativne barijere su glavni problem za dolazak u Srbiju malih i srednjih kompanija iz Italije, Austrije, Nemačke. Za uspešno sprovođenje regulatorne reforme neophodan je dijalog privrednog, društvenog i javnog sektora.

Reforma propisa uštedela 120 mil. €Privreda Srbije je od 2009. uštedela 120 miliona evra zahvaljući reformi propisa, što je 85 odsto planiranih ušteda od tehničkih troškova.

Direktorka Kancelarije za regulatornu reformu i analizu efekata propisa Mira Prokopijević je kazala da je od 304 preporuke Vlade Srbije iz decembra 2009. koje se odnose na reformu propisa, 73 još nisu sprovedene, a njihova realizacija doneće uštedu privredi od 40 miliona evra godišnje.

Prokopijević je podsetila na Strategiju regulatorne reforme u Srbiji od 2008. do 2011. čiji je cilj da poslovanje u zemlji bude lakše, efikasnije i da doprinese intenziviranju privrednih aktivnosti.

Treba insistirati na nastavku izrade tog dokumenta za period od 2011. do 2013, poručila je Prokopijević.

Predsednik Privredne komore Beograda Milan Janković kazao je da je na nedavnom Ekonomskom forumu u Briselu istaknuto kako su administrativne barijere najveće prepreke unapređenju privrednog ambijenta u Srbiji.

Administrativne barijere su glavni problem za dolazak u Srbiju malih i srednjih kompanija iz Italije, Austrije, Nemačke, dodao je Janković.

Na konferenciji "Dosadšnji rezultati sveobuhvatne reforme propisa i naredni koraci" koja je održana u PKB moglo se čuti da je za uspešno sprovođenje regulatorne reforme neophodan dijalog privrednog, društvenog i javnog sektora.

Ukazano je da privrednici i lokalne samouprave, kroz davanje sugestija, primedbi i preporuka, treba više da se uključe u reformu propisa, jer je pravovremenim sagledavanjem nepotrebnih troškova moguće sačuvati privredu od suvišnih izdataka.

Kako je istaknuto, jedan od glavnih elemenata te reforme jeste i tzv. giljotina propisa, odnosno, ukidanje prevaziđenih akata čime je do sada van snage stavljeno oko 300 propisa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik