Šansa za saradnju sa Finskom u oblasti čistih tehnologija

Bez autora
Sep 29 2022

Finska i Srbija imaju potencijala za unapređenje privredne saradnje, posebno u sektoru informacionih tehnologija, upravljanja otpadom, cirkularnoj ekonomiji i zajedničkim projektima u oblasti razvoja i primene čistih tehnologija, istaknuto je na sastanku predstavnika Privredne komore Srbije (PKS) sa ambasadorom Finske, Kimma Lahdevirteom i predstavnicima Ministarstva spoljniih poslova Finske, Heli Hipie, vođe tima za saradnju sa Zapadnim Balkanom i Jeni Lakso iz Centra za mirovno posredovanje.

 Bojan Stanić, pomoćnik direktora Sektora za strateške, analize, usluge i  internacionalizaciju PKS, predstavio je makroekonomske pokazatelje za Srbiju sa aspekta globalnih ekonomskih dešavanja i trendova.

Prema poslednjim dostupnim podacima Republičkog zavoda za statistiku ukupna spoljnotrgovinska razmena u robi sa Finskom u prvih sedam meseci 2022. godine iznosila je 151,7 miliona evra.

U posmatranom periodu izvoz je dostigao iznos od 67,6 miliona evra što predstavlja povećanje od 37,4 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, što predstavlja udeo od 0,4 odsto u ukupnom izvozu Srbije. Uvoz je dostigao iznos od  84,1 miliona evra i predstavlja smanjenje od 10,3 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, što predstavlja udeo od  0,4 odsto u ukupnom uvozu Srbije.

Pokrivenost uvoza izvozom u posmatranom periodu iznosila je 80,4 odsto. U istom periodu ostvaren je deficit u razmeni sa Finskom u iznosu od 16,5 miliona evra. Finska je 31. izvozni i 34. uvozni partner Srbije prema dostupnim statističkim podacima za prvih sedam meseci ove godine.

Prema podacima Agencije za privredne registre Republike Srbije, na teritoriji Republike Srbije ima 17 registrovanih aktivnih privrednih subjekata čiji su većinski vlasnici državljani Republike Finske, odnosno pravna lica registrovana u Republici Finskoj.

Sastanku su prisustvovale Danijela Strižak, pomoćnica direktora Sektora za strateške, analize, usluge i internacionalizaciju i Marija Sepi, rukovodilac Centra za Evropu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik