Saradnja RTS-a i NALED-a

Bez autora
Jun 13 2012

Sporazum o saradnji i početku realizacije kampanje za unapređenje privrednog ambijenta pod nazivom "Pitajte kada" potpisali su Radio-televizija Srbije i Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj. Sporazum su potpisali generalni direktor Radio-televizije Srbije Aleksandar Tijanić i predsednik Upravnog odbora NALED-a Vladimir Čupić. Cilj je da administracija bude brža i odgovornija i da građani mogu da prijave svaku dugu i nepotrebnu proceduru sa kojom se suočavaju. Svi građani Srbije će imati priliku da se njihov glas čuje. Svi koji su uočili neku nepotrebnu, preterano obimnu i skupu ili nelogičnu proceduru, mogu da prijave NALED-u, a NALED će je proslediti nadležnim institucijama i to u formi koji omogućava njeno ukidanje ili menjanje. Stavljanjem potpisa na ovakav projekat, RTS nastavlja niz društveno odgovornih aktivnosti.

Saradnja RTS-a i NALED-aSporazum o saradnji i početku realizacije kampanje za unapređenje privrednog ambijenta pod nazivom "Pitajte kada" potpisali su Radio-televizija Srbije i Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj.

Sporazum su potpisali generalni direktor Radio-televizije Srbije Aleksandar Tijanić i predsednik Upravnog odbora NALED-a Vladimir Čupić.

Cilj je da administracija bude brža i odgovornija i da građani mogu da prijave svaku dugu i nepotrebnu proceduru sa kojom se suočavaju.

Svi građani Srbije će imati priliku da se njihov glas čuje. Prema rečima Čupića, svi koji su uočili neku nepotrebnu, preterano obimnu i skupu ili nelogičnu proceduru, mogu da prijave NALED-u, a NALED će je proslediti nadležnim institucijama i to u formi koji omogućava njeno ukidanje ili menjanje, prenosi RTS.

Stavljanjem potpisa na ovakav projekat, RTS nastavlja niz društveno odgovornih aktivnosti.

RTS, kao već deceniju jedna od najstabilnijih srpskih institucija, podržaće i stajaće iza svake inicijative koja može da olakša, poboljša i učini život srpskih građana jednostavnijim i boljim, istakao je generalni direktor RTS-a Aleksandar Tijanić.

Privrednici mesečno izgube u proseku više od sat i po na podnošenje prijava o porezu i doprinosima na zarade, što ih godišnje košta više od 615 miliona dinara. U raspravi se čulo da bi redove na šalterima mogao da reši uvođenje elektronskog servisa za plaćanje.

Džozef Lauter, direktor USAID projekta za bolje uslove poslovanja, kaže da rezultati jednog istraživanja pokazuju da samo tri procenta biznismena troši manje vremena na birokratske procedure nego prethodne godine. To znači da stvari ne idu na bolje", naglasio je Lauter.

Direktorka Fondacije za otvoreno društvo Jadranka Jelinčić ističe da su ove preporuke izraz intenzivne debate koja teče unutar Srbije u kojoj učestvuju i privrednici i zaposleni.

Milijardu i 350 miliona evra godišnje privreda troši na suvišnu papirologiju. Dodatnih 730 miliona evra gubi se u šumi neporeskih nameta i nadoknada.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik