Slabiji izvoz ove će godine spustiti slovenski BDP

Bez autora
Feb 23 2012

Slovenski ured za makroekonomske analize (UMAR) naveo je u četvrtak da najnovije prognoze Europske komisije o blagoj recesiji u gospodarstvima eurozone te očekivanom padu slovenskog BDP-a od 0,1 posto u 2012. za slovensku vladu nisu iznenađenje. Prognoza po kojoj će Slovenija ove godine zabilježiti pad BDP-a od 0,1 posto nije iznenađujuća, a ocjenjuje se da će rezultati biti slabiji nego u 2011. godini. UMAR je sredinom siječnja objavio očekivanje da bi slovenski BDP ove godine mogao porasti za 0,2 posto, ali uz upozorenje da postoje veliki rizici smanjivanja i pada gospodarske aktivnosti. Europska komisija u srijedu je objavila prognozu prema kojoj u eurozoni u 2012. godini treba računati s padom BDP-a od 0,3 posto. To je znatno slabije od zadnje prognoze Europske komisije iz studenog prošle godine kad se gospodarstvima država eurozone prognozirao skroman rast od 0,5 posto.

Slabiji izvoz ove će godine spustiti slovenski BDPSlovenski ured za makroekonomske analize (UMAR) naveo je u četvrtak da najnovije prognoze Europske komisije o blagoj recesiji u gospodarstvima eurozone te očekivanom padu slovenskog BDP-a od 0,1 posto u 2012. za slovensku vladu nisu iznenađenje.

Prognoza po kojoj će Slovenija ove godine zabilježiti pad BDP-a od 0,1 posto nije iznenađujuća, a i sami ocjenjujemo da će rezultati biti slabiji nego u 2011. godini, naveo je u priopćenju za javnost UMAR.

UMAR je sredinom siječnja objavio očekivanje da bi slovenski BDP ove godine mogao porasti za 0,2 posto, ali uz upozorenje da postoje veliki rizici smanjivanja i pada gospodarske aktivnosti.

Europska komisija u srijedu je objavila prognozu prema kojoj u eurozoni u 2012. godini treba računati s padom BDP-a od 0,3 posto. To je znatno slabije od zadnje prognoze Europske komisije iz studenog prošle godine kad se gospodarstvima država eurozone prognozirao skroman rast od 0,5 posto. Grčkoj i Portugalu, kojima se pad gospodarske aktivnosti u ovoj godini najavljivao i u zadnjoj prognozi, Europska komisija je sada pridružila, među zemlje kojima prijeti recesijski trend, još Španjolsku, Italiju, Cipar, Nizozemsku, ali i Sloveniju, smanjivši njenu prognozu rasta od 1 posto na pad BDP-a 0,1 posto.

Slovenski ekonomisti kao glavni razlog smanjenih očekivanja o rastu u ovoj godini navode vrlo slabu domaću potrošnju, ali u prvom redu slabija očekivanja vezana uz izvoz kao generator rasta. To je izravna posljedica recesijskih trendova u europskim državama koje su glavne slovenske vanjskotrgovinske partnerice. Do blage promjene takvog negativnog trenda moglo bi međutim doći u drugoj polovici godine, navode slovenski ekonomski analitičari.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik