Slovenija otvorila 50.000 novih radnih mjesta

Bez autora
Feb 22 2016

Za Sloveniju, koja je članica EU-a od 2004., ova će godina biti najteža u pogledu povlačenja sredstava iz europskih fondova, ali je pomoću njih do sada otvoreno skoro 50 000 radnih mjesta, a koristile su ih sve općine, kazala je u petak ministrica za kohezijsku politiku. U Sloveniji nema nijedne općine čiji programi nisu sufinancirani europskim sredstvima, kazala je upozoravajući na velik značaj europskih sredstava za razvoj, investicije i zapošljavanje koji se pokazao do sada. Prema njenim je riječima u financijskoj perspektivi EU-a za razdoblje 2007-2013. Slovenija imala odobrene programe u visini 4.1 milijarde eura, a povukla je 95 posto sredstava, što je vrlo dobar rezultat.

Slovenija otvorila 50.000 novih radnih mjestaZa Sloveniju, koja je članica EU-a od 2004., ova će godina biti najteža u pogledu povlačenja sredstava iz europskih fondova, ali je pomoću njih do sada otvoreno skoro 50 000 radnih mjesta, a koristile su ih sve općine, kazala je u petak ministrica za kohezijsku politiku Alenka Smerkolj, javlja Hina.

"U Sloveniji nema nijedne općine čiji programi nisu sufinancirani europskim sredstvima", kazala je u parlamentu Smrkolj upozoravajući na velik značaj europskih sredstava za razvoj, investicije i zapošljavanje koji se pokazao do sada.

Prema njenim je riječima u financijskoj perspektivi EU-a za razdoblje 2007-2013. Slovenija imala odobrene programe u visini 4.1 milijarde eura, a povukla je 95 posto sredstava, što je vrlo dobar rezultat.

Sredstvima je sufinancirana gradnja infrastrukture, komunalni i turistički projekti te obnovljeno i revitalizirano više od dvadeset objekata kulturne baštine, a u programe za dopunsko obrazovanje i učenje uključeno 740 000 ljudi, istaknula je Smrkolj.
Tako se procjenjuje da je europskim sredstvima u Sloveniji otvoreno 45 000 novih radnih mjesta i više od 3 000 malih i srednjih tvrtki, a omogućeno je i otvaranje više fakulteta i znanstvenih ustanova.

Za tekuću financijsku perspektivu 2014-2020. Slovenija je dobila manje odobrenih sredstava, oko 3 225 milijardi eura, a procjenjuje se da će to djelovati i na nešto sporiji gospodarski razvoj jer su europska sredstva postala značajan dio u strukturi investicija i javne potrošnje.

Provedba nove financijske perspektive za ovu godinu već je počela, ali ne punim tempom, pa je slovenska vlada do sada odobrila 36 programa u ukupnoj vrijednosti 360 milijuna eura. Zato se ocjenjuje da će povlačenje sredstava iz zajedničkog europskog proračuna ove godine ići najteže do sada iako je prošle godine rezultat bio odličan.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik