Slovenija podnijela zahtjev za punopravno članstvo u Europskoj svemirskoj agenciji

Bez autora
Nov 08 2023

Slovenija je danas na svemirskom summitu u španjolskoj Sevilli službeno podnijela zahtjev za punopravno članstvo u Europskoj svemirskoj agenciji (ESA).

Time počinje otprilike jednogodišnje razdoblje tijekom kojeg će tijela i radna tijela ESA-e ispitivati spremnost Slovenije za punopravno članstvo. Članstvo bi Sloveniji donijelo mnoge koristi, smatraju u vladi.

Zahtjev za članstvo, koji je uslijedio nakon odluke Vlade o njegovom podnošenju u petak, generalnom direktoru Ese Josefu Aschbacheru predao je na marginama ministarskog zasjedanja Ese Matevž Frangež, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, turizma i sporta, priopćilo je ministarstvo.

Time počinje okvirno jednogodišnje razdoblje u kojem će tijela i radna tijela ESA-e ispitivati spremnost Slovenije za punopravno članstvo, koja je prošlotjednim usvajanjem Slovenske svemirske strategije završila posljednji službeni korak prije podnošenja zahtjeva. za članstvo. Vijeće Ese će iduće godine donijeti konačnu odluku o članstvu.

„Usvajanjem slovenske svemirske strategije ispunjavamo posljednju prekretnicu potrebnu za početak formalnih procedura za punopravno članstvo u Europskoj svemirskoj agenciji. Time se Sloveniji otvaraju mogućnosti za ubrzani razvoj našeg svemirskog sektora. Ovo nije samo prilika za jačanje svemirskih istraživanja, već i za razvoj revolucionarnih inovacija koje mogu oživjeti slovensko gospodarstvo“, naglasio je Frangež.

Prema podacima Ministarstva, Slovenija je posljednjih godina uspjela izgraditi perspektivan svemirski sektor koji se sastoji od više od 40 malih i srednjih poduzeća. Oni su uspjeli preuzeti vodeću ulogu u pojedinim svemirskim nišama, posebice u području promatranja Zemlje, razvoja inovativnih tehnologija, novih materijala i tri slovenska satelita.

Punopravno članstvo Slovenije u ESA-i znači priliku za jačanje važnosti svemirskog sektora u Sloveniji i veću odgovornost za zajedničke europske napore. U ESA-i izvrsnim primjerom smatraju Sloveniju, koju zemlje članice očekuju kao sljedeću punopravnu članicu zbog uspjeha u svemirskom sektoru, ističu u ministarstvu.

Dvodnevni svemirski summit, koji je danas započeo u Sevilli, uključuje četiri sjednice: Ministarsko vijeće ESA-e, neformalno Vijeće EU za konkurentnost u formatu ministara svemira, neformalno Vijeće EU-ESA i sastanak sa zemljama Latinske Amerike. Kako navode iz Ministarstva gospodarstva, na sastancima će se, između ostalog, odrediti buduća svemirska strategija Europe s vodećom ulogom ESA-e u zelenoj transformaciji, smanjenju utjecaja kriza na Zemlju, vodećoj ulozi Europe u smanjenju otpada u svemiru te autonomnoj i neovisnoj Europi. pristup prostoru.

Također će usvojiti rezoluciju o europskoj strategiji za istraživanje svemira, o održivosti i o prijevozu u i iz svemira. Istodobno će odobriti zajedničku deklaraciju o korištenju prostora za ubrzanje zelene tranzicije u Europi, autonomiji pristupa svemiru, odgovornom korištenju prostora i većoj komercijalizaciji u europskom svemirskom sustavu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik