Slovenija: Stopa inflacije u veljači pala na 9,3 posto

Bez autora
Mar 02 2023

U veljači se godišnja stopa inflacije smanjila s 10. siječnja na 9,3 posto, a na mjesečnoj razini rast rasta iznosio je 0,7 %.

Na godišnjoj razini na inflaciju su najviše utjecale cijene hrane i mjesečne cijene za odmor.

Najveći utjecaj (2,8 postotnih bodova) na inflaciju imao je skuplju hranu u veljači. Povećao se za 18,3 posto godišnje. Šećer (za 51,2 posto), svježe preskočeno mlijeko (za 38,3 posto) i drugo jestivo ulje (za 37,7 posto) bili su najskuplji, rekao je statistički ured. Za 9,6 posto veće cijene proizvoda i usluga za rekreaciju i kulturu, pridonijeli su jedan postotni bod inflaciji.

0,7 postotnih bodova dodano je godišnjoj inflaciji tvrdih goriva (za 72,4 posto) i ugostiteljskih usluga (za 13 posto). Veće cijene različitih roba i usluga (za sedam posto) imale su 0,5 postotnih bodova utjecaja, a 0,4 postotna boda za cijenu namještaja za kućanstvo (za 15,5 posto) i novih automobila (za 10,8 posto).

U prosjeku su cijene robe porasle za 10 posto, a cijene usluga za 7,8 posto. Blaga dnevna potrošnja bila je skuplja za 12,2 posto, trajna roba za 7,7 posto i pol -biljna roba za 3,7 posto. U jednoj godini devet posto je smanjilo električnu energiju i inflaciju ublaženo za 0,4 postotna boda.

Na mjesečnoj razini cijene blagdanskih paketa i nižih cijena tvrdih goriva.

Na mjesečnoj osnovi, cijene su u prosjeku bile 0,7 posto veće nego u mjesecu prije. Inflacija je porasla za 0,3 postotna boda za 8,6 posto. Pri 0,1 postotni bod, mjesečni rast cijena dodan je povrću (za 5,2 posto), benzinu (za 4,6 posto), proizvodima za kruh i žitarica (za 3,1 posto) i namještaj za kućanstvo (za 2, 3 posto). Druga mjesečna povećanja cijena imala su 0,2 postotna boda utjecaja.

Prema statistikama, 0,1 postotni bod pridonijeli su smanjenju mjesečne inflacije, prema statistikama, jeftinom gorivu jeftino (8,1 posto), odjeća i obuća (za 1,2 posto).

Godišnji porast cijena, mjeren usklađenim indeksom cijene zaliha života koji se koristio za usporedbu EU -a, bio je 9,4 % (7 % prošle veljače). Na mjesečnoj razini, prema ovim proračunima, cijene u Sloveniji porasle su za 0,6 posto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik