Slovenija u skupini zemalja s najvećim padom standarda

Bez autora
Aug 27 2012

U post-krizno vrijeme Slovenija je imala nižu inflaciju u odnosu na Eurozonu, a u posljednjih nekoliko mjeseci cijena "potrošačke košarice" iznimno je narasla. Prema podacima Eurostata, stopa inflacije u Sloveniji trenutno je ispod prosjeka Eurozone gledajući prosjek zadnjih 12 mjeseci. U Sloveniji ponajviše poskupljuje hrana i energija; u prošloj godini hrana je poskupila za 4,1 posto, a energija za 7,6 posto. Slovenija je tako na trećem mjestu u Eurozoni po rastu cijena hrane, a sedma po rastu cijena energenata. Ekonomski stručnjaci smatraju kako Sloveniji prijeti stagflacija, odnosno sve veći porast cijena i sve veća nezaposlenost, što je jedna od mogućih faza kao posljedica gospodarske krize.

Slovenija u skupini zemalja s najvećim padom standardaU post-krizno vrijeme Slovenija je imala nižu inflaciju u odnosu na Eurozonu, a u posljednjih nekoliko mjeseci cijena "potrošačke košarice" iznimno je narasla.

Prema podacima Eurostata, stopa inflacije u Sloveniji trenutno je ispod prosjeka Eurozone gledajući prosjek zadnjih 12 mjeseci.

U Sloveniji ponajviše poskupljuje hrana i energija; u prošloj godini hrana je poskupila za 4,1 posto, a energija za 7,6 posto. Slovenija je tako na trećem mjestu u Eurozoni po rastu cijena hrane, a sedma po rastu cijena energenata.

Ekonomski stručnjaci smatraju kako Sloveniji prijeti stagflacija, odnosno sve veći porast cijena i sve veća nezaposlenost, što je jedna od mogućih faza kao posljedica gospodarske krize.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik