Slovenija ubuduće s dvije regije i manje europskih sredstava

Bez autora
Aug 30 2012

Slovenija će u razdoblju od 2014. do 2020. dobivati manje sredstava iz europskih strukturnih fondova nego do sada jer pri raspodjeli kohezijskih sredstava iz europskog proračuna više neće biti tretirana kao jedinstvena regija, manje razvijena od europskog prosjeka. U sljedećoj srednjeročnoj financijkoj perspektivi EU-a Slovenija se tretira kao dvije regije, pri čemu se zapadna regija računa kao razvijenija, a istočna kao manje razvijena od europskog prosjeka. U financijskoj perspektivi EU-a od 2007. do 2013. Slovenija je kao jedinstvena regija imala pravo na povlačenje 4,1 milijarde sredstava europske kohezijske politike, a sada će tih sredstava biti manje, navodi list, Vladini predstavnici upozoravaju da će taj novac trebati što učinkovitije koristiti jer će europska sredstva zbog sadašnje ekonomske krize biti praktično jedina razvojna sredstva.

Slovenija ubuduće s dvije regije i manje europskih sredstavaSlovenija će u razdoblju od 2014. do 2020. dobivati manje sredstava iz europskih strukturnih fondova nego do sada jer pri raspodjeli kohezijskih sredstava iz europskog proračuna više neće biti tretirana kao jedinstvena regija, manje razvijena od europskog prosjeka, piše u četvrtak ljubljanski dnevni list "Dnevnik".

U sljedećoj srednjeročnoj financijkoj perspektivi EU-a Slovenija se tretira kao dvije regije, pri čemu se zapadna regija računa kao razvijenija, a istočna kao manje razvijena od europskog prosjeka.

U financijskoj perspektivi EU-a od 2007. do 2013. Slovenija je kao jedinstvena regija imala pravo na povlačenje 4,1 milijarde sredstava europske kohezijske politike, a sada će tih sredstava biti manje, navodi list, te podsjeća na upozorenja vladinih predstavnika da će taj novac trebati što učinkovitije koristiti jer će europska sredstva zbog sadašnje ekonomske krize biti "praktično jedina razvojna sredstva".

S obzirom da neka već odobrena sredstva iz europskih fondova u ovoj perspektivi na odobrene projekte ne bi mogli biti realizirani, vlada na primjer sredstva odobrena za modernizaciju željezničke infrastrukture namjerava preusmjeriti u projekte jačanja energetske učinkovitosti, sanaciju zgrada i opremanje bolnica.

Konkretni projekti o tome za što će Slovenija koristiti sredstva koja će joj biti odobrena iz europskih fondova u slijedećem srednjeročnom financijskom razdoblju do 2020. definirat će se tek nakon što o tome usklade različita ministarstva i donese nacionalni plan, a svoje mišljenje moraju dati i obje regije, rekla je za "Dnevnik" državna tajnica u ministartsvu gospodarstva Monika Kirbiš Rojs.

Najveća novost koju planira sadašnja vlada je naglasak na većim projektima, koncentracija sredstava, te manje administriranja i zakašnjenja u provedbi projekata. Sredstva će se u prvom redu usmjeravati u poticanje konkurentnosti i inovacija, na zapošljavanje mladih i energetske projekte, navodi list koji se poziva na vladine neslužbene izvore.

Predvidjeti točno koliko će Slovenija u novoj financijskoj perspektivi dobiti iz europskih fondova sada je teško, ali će sredstva biti manja s obzirom da više sredstava dobivaju manje razvijene regija, a u tu kategoriju će ubuduće spadati samo istočni dio Slovenije, navodi list.

Pri metodologiji EU-a u određivanju prava korištenja kohezijskih fondova Bruxelles vodi računa o odnosu razvijenosti regije prema europskom prosjeku, ali odnosu razvijenosti neke regije u državi prema nacionalnom prosjeku, a na više sredstava mogu računati sredine koje imaju više stanovništva i veći stupanj nezaposlenosti.

S druge strane, navodi list, to što zapadna Slovenija neće biti tretirana kao manje razvijena regija ne znači da će ona izgubiti pravo na korištenje europskih strukturnih fondova, nego će ih dobivati manje, oko dvije trećine dosadašnjeg iznosa, navodi "Dnevnik".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik