Slovenija vjerojatno tone u recesiju, sličnu onoj iz 2008.

Bez autora
Jan 10 2012

Ekonomski indikatori u Sloveniji pokazuju znakove recesije, odnosno smanjenja gospodarske aktivnosti u ovoj godini, slično onome iz 2008., pa država treba hitne mjere na području financijske konsolidacije i strukturnih reformi. Stagnacija domaće potrošnje i manja očekivanja od izvoza povećavaju mogućnost smanjivanja gospodarske aktivnosti početkom ove godine, upozorila je Banka Slovenije u priopćenju za javnost, s posebnim upozorenjem na pad u građevinarstvu, industriji i prihodima u trgovini. Ti podaci, ocjenjuje se, ukazuju na mogućnost recesijskih trendova kakvi su zabilježeni krajem 2008. godine u vrijeme vrha globalne ekonomske krize. Zbog toga Banka Slovenije očekuje da će vlasti što prije poduzeti mjere za konsolidaciju javnih financija i smanjenje proračunskog deficita jer su dosadašnje mjere bile preslabe i nedostatne.

Slovenija vjerojatno tone u recesiju, sličnu onoj iz 2008.Ekonomski indikatori u Sloveniji pokazuju znakove recesije, odnosno smanjenja gospodarske aktivnosti u ovoj godini, slično onome iz 2008., pa država treba hitne mjere na području financijske konsolidacije i strukturnih reformi, objavila je u utorak slovenska središnja banka.

Stagnacija domaće potrošnje i manja očekivanja od izvoza povećavaju mogućnost smanjivanja gospodarske aktivnosti početkom ove godine, upozorila je Banka Slovenije u priopćenju za javnost, s posebnim upozorenjem na pad u građevinarstvu, industriji i prihodima u trgovini.

Ti podaci, ocjenjuje se, ukazuju na mogućnost recesijskih trendova kakvi su zabilježeni krajem 2008. godine u vrijeme vrha globalne ekonomske krize.

Zbog toga Banka Slovenije očekuje da će vlasti što prije poduzeti mjere za konsolidaciju javnih financija i smanjenje proračunskog deficita jer su dosadašnje mjere bile preslabe i nedostatne.

Budući da su banke u jedanaest mjeseci prošle godine zabilježile 122 milijuna eura gubitka, a mogućnosti financiranja putem državnih obveznica smanjene su zbog visoke stope očekivanog prinosa koja se kreće između 6 i 7 posto, središnja banka upozorava na potrebu donošenja hitnih mjera financijske konsolidacije i reformi kako ne bi došlo do daljnjeg pada kreditnog rejtinga države na međunarodnom financijskom tržištu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik