Slovenska ekonomija usporila u trećem kvartalu

Bez autora
Nov 15 2023

Slovenski BDP realno je u trećem tromjesečju porastao za 1,1 posto u odnosu na isto razdoblje lani, objavio je danas statistički ured.

U devet mjeseci međugodišnji rast iznosio je 1,3 posto. Prema desezoniranim podacima, gospodarska aktivnost je na godišnjoj razini porasla za 1,6 posto, dok je u tromjesečnoj usporedbi smanjena za 0,2 posto.

“U trećem tromjesečju zabilježili smo usporavanje gospodarske aktivnosti”, potvrdio je statistički ured očekivanja uoči današnje objave. Uz usporavanje koje su statističari već ranije uočili, slovensko je gospodarstvo u ljetnom tromjesečju doživjelo šok i zbog posljedica kolovoške zapljene poduzeća u dijelu zemlje.

U drugom tromjesečju, prema korigiranim podacima, realni rast BDP-a iznosio je 1,6 posto (prva procjena govorila je o rastu od 1,4 posto), dok je prema desezoniranim podacima BDP u proljetnom tromjesečju porastao 1,7 posto (prva procjena bila je 1,6 posto) . U međuvremenu, na tromjesečnoj razini, BDP je u drugom kvartalu porastao za 1,0 posto.

No, suština je da je rast gospodarske aktivnosti u trećem tromjesečju ipak nešto veći nego u prva tri mjeseca ove godine i na kraju 2022. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik