Slovenska vlada ide u rebalans proračuna, deficit 3,4 posto BDP-a

Bez autora
Oct 07 2014

Slovenski ministar financija Dušan Mramor izjavio je u utorak da će nova vlada provesti rebalans državnog proračuna za ovu godinu po kojemu bi proračunski deficit krajem godine iznosio 3,4 posto BDP-a. Prijašnja vlada planirala je proračunski deficit od 3,2 posto, ali se pokazalo da je to nerealno jer su znatno iznad plana porasli troškovi kamata na kredite i troškovi subvencioniranja mirovinske blagajne, zbog čega se pojavio dodatni raskorak u prihodima i rashodima od 200 milijuna eura. Nakon što smo pregledali proračun i zadnje najave o rastu BDP-a zaključili smo da se ne možemo držati deficita od 3,2 posto, kazao je Mramor na konferenciji za novinare u Ljubljani. Proračunski deficit, koji je ranija vlada planirala u visini 1 milijardu eura za cijelu 2014. godinu, realiziran je već za osam mjeseci pa će biti potrebno rezanje troškova po ministarstvima, a iduće godine i sistemske mjere za ograničavanje javne potrošnje, najavio je Mramor.

Slovenska vlada ide u rebalans proračuna, deficit 3,4 posto BDP-aSlovenski ministar financija Dušan Mramor izjavio je u utorak da će nova vlada provesti rebalans državnog proračuna za ovu godinu po kojemu bi proračunski deficit krajem godine iznosio 3,4 posto BDP-a.

Prijašnja vlada planirala je proračunski deficit od 3,2 posto, ali se pokazalo da je to nerealno jer su znatno iznad plana porasli troškovi kamata na kredite i troškovi subvencioniranja mirovinske blagajne, zbog čega se pojavio dodatni raskorak u prihodima i rashodima od 200 milijuna eura.

"Nakon što smo pregledali proračun i zadnje najave o rastu BDP-a zaključili smo da se ne možemo držati deficita od 3,2 posto", kazao je Mramor na konferenciji za novinare u Ljubljani.

Proračunski deficit, koji je ranija vlada planirala u visini 1 milijardu eura za cijelu 2014. godinu, realiziran je već za osam mjeseci pa će biti potrebno rezanje troškova po ministarstvima, a iduće godine i sistemske mjere za ograničavanje javne potrošnje, najavio je Mramor.

Rebalansom proračuna za ovu godinu nova vlada planira proračunske prihode od 8,4 milijarde eura te rashode od 9,6 milijardi, a uštede po ministarstvima do kraja godine trebale bi iznositi 40 milijuna eura u odnosu na ranije planiranu potrošnju.

Slovenska vlada je u proljeće ove godine prihvatila obvezu prema Europskoj komisiji da proračunski deficit, koji je lani prelazio 4 posto, u ovoj godini smanji na 3,2 posto BDP-a, a u idućoj godini na manje od 3 posto BDP-a. Slovenija je u postupku prekomjernog proračunskog deficita već nekoliko godina, a proračunska potrošnja u 2012. godini iznimno je povećana i zbog dokapitalizacije državnih banaka, za što je bilo izdvojeno 3,2 milijarde eura. Europska komisija lani je odobrila Sloveniji dodatni dvogodišnji rok u kojemu svoj proračunski deficit mora svesti u okvire maastrichtških kriterija i to zbog tzv. fiskalnog napora koji je vlada Alenke Bratušek uložila u smanjivanje javne potrošnje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik