Slovenski BDP bi ove godine mogao pasti 2,4 posto

Bez autora
Dec 27 2012

Slovenski BDP u 2012. mogao bi pasti za 2,4 posto u odnosu na 2011., prenose u četvrtak slovenski mediji. Nije riječ o službenom podatku jer rezultati četvrtog kvartala još nisu poznati nego o simulaciji slovenskog zavoda za statistiku, rađenoj na pretpostavci da će pad BDP-a u zadnjem tromjesečju ove godine biti na godišnjoj razini od oko tri posto, koliko je prosječno iznosio u drugom dijelu 2012. Godišnji pad BDP-a u trećem kvartalu bio je nešto veći i iznosio je 3,3 posto. Europska komisija u svojoj je jesenskoj procjeni najavila pad slovenskog BDP-a u 2012. u odnosu na prošlu godinu za 2,3 posto, a Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) za 2,4 posto. Prognoze pada BDP-a koje su iznijele slovenske institucije nešto su manje, s iznimkom gospodarske komore koja je procijenila da bi smanjenje BDP-a moglo biti 2,5 posto.

Slovenski BDP bi ove godine mogao pasti 2,4 postoSlovenski BDP u 2012. mogao bi pasti za 2,4 posto u odnosu na 2011., prenose u četvrtak slovenski mediji. Nije riječ o službenom podatku jer rezultati četvrtog kvartala još nisu poznati nego o simulaciji slovenskog zavoda za statistiku, rađenoj na pretpostavci da će pad BDP-a u zadnjem tromjesečju ove godine biti na godišnjoj razini od oko tri posto, koliko je prosječno iznosio u drugom dijelu 2012.

Godišnji pad BDP-a u trećem kvartalu bio je nešto veći i iznosio je 3,3 posto.

Europska komisija u svojoj je jesenskoj procjeni najavila pad slovenskog BDP-a u 2012. u odnosu na prošlu godinu za 2,3 posto, a Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) za 2,4 posto. Prognoze pada BDP-a koje su iznijele slovenske institucije nešto su manje, s iznimkom gospodarske komore koja je procijenila da bi smanjenje BDP-a moglo biti 2,5 posto.

Ured za makroekonomske analize (UMAR) slovenske vlade najavljivao je za ovu godinu smanjenje BDP-a za dva, a za iduću za 1,4 postotka.

U skladu sa zadnjim procjenama i na osnovi mjera koje je poduzela vlada za gospodarski oporavak, UMAR tek za 2014. predviđa "skromni" gospodarski oporavak, odnosno ponovni godišnji rast BDP-a, dok će se nezaposlenost u iduće dvije godine i dalje povećavati. Prema ocjeni UMAR-a, broj nezaposlenih u Sloveniji smanjit će se tek u 2015. jer će se mjere vlade za gospodarski oporavak na tržište rada djelovati sa zadrškom, odnosno fazom pomaka.

Slovenski zavod za zapošljavanje objavio je da se krajem ove godine po zadnjim podacima u njegovu registru vodi 114.000 nezaposlenih, te da će u idućoj godini taj broj porasti na 117.000.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik