Slovenski BDP mogao biti pasti između 6 i 8%

Bez autora
Mar 24 2020

Iako je Ured za makroekonomske analize i razvoj (Umar) prije manje od dva tjedna najavio 1,5-postotni gospodarski rast u Sloveniji, sada očekuje pad od šest do osam posto bruto domaćeg proizvoda zbog pogoršane epidemije novog koronavirusa.

Prije manje od dva tjedna Umar je u proljetnoj prognozi objavio da bi gospodarski rast ove godine mogao biti 1,5%, ukazujući na veliku nesigurnost i visoku vjerojatnost da se prognoza pogoršavaju pogoršanim uvjetima povezanim s širenjem koronavirusa.

"U razdoblju od objave, za manje od dva tjedna, situacija se drastično promijenila", poručio je danas Umar.

Širenje epidemije u susjednoj Italiji i širenje koronavirusa u ostale europske zemlje do sredine ožujka zahtijevali su hitne i opsežne mjere zaštite zdravlja i ljudi u Sloveniji i većini europskih zemalja, koji imaju snažan utjecaj na gospodarsku aktivnost, dodali su.

„Pod pretpostavkom da trenutna napeta situacija i ozbiljno ometano poslovanje sektora proizvodnje i usluga traju dva mjeseca, možemo očekivati pad BDP-a od više od pet posto. Na temelju ove pretpostavke, naše procjene kreću se između šest i osam posto u ovom trenutku ", rekli su.

Pritom su istaknuli najizloženije aktivnosti, poput smještaja u hotelima, ugostiteljskih i osobnih usluga i trgovine neprehranom. Ovdje se može očekivati do 70% ili više dodane vrijednosti tijekom razdoblja strogih mjera za suzbijanje koronavirusa. Međutim, u industriji, trgovini, prometu i nekim poslovnim uslugama, dodana vrijednost bit će barem prepolovljena.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik