Slovenski BDP po stanovniku samo devet posto ispod prosjeka EU

Bez autora
Mar 31 2024

Bruto domaći proizvod (BDP) po glavi stanovnika, izražen u standardima kupovne moći, kretao se od 36 posto ispod prosjeka EU do 140 posto iznad njega u Europi prošle godine.

Najmanji je bio u Bugarskoj, a najviši u Luksemburgu. U Sloveniji je bila nešto ispod prosjeka - iznosila je 91 posto prosjeka, što je jedan postotni bod više nego godinu prije.

Podaci pokazuju značajne razlike među članicama EU-a u BDP-u po glavi stanovnika, objavio je europski statistički ured Eurostat. Najveće razine među 27 promatranih zemalja ostvarile su 2023. godine Luksemburg i Irska, koje su premašile prosjek EU za 140 odnosno 112 posto.

Sa značajnim zaostatkom slijede Nizozemska (30 posto iznad prosjeka), Danska (28 posto iznad prosjeka), Austrija (23 posto iznad prosjeka), Švedska i Belgija (obje 17 posto iznad prosjeka) te Njemačka (15 posto iznad prosjeka).

Prema statističarima, visoke brojke u Luksemburgu posljedica su činjenice da je veliki broj stranaca zaposlen u zemlji i tako pridonosi njenom BDP-u, ali nisu njezini stanovnici i njihova se potrošnja bilježi u nacionalnim računima zemalja gdje imaju stalno prebivalište. Visoka razina BDP-a po glavi stanovnika u Irskoj, međutim, može se djelomično objasniti prisutnošću velikih multinacionalnih tvrtki za intelektualno vlasništvo.

S druge strane ljestvice najniži BDP po glavi stanovnika zabilježile su Bugarska (36 posto ispod prosjeka), Grčka (33 posto ispod prosjeka), Latvija (29 posto ispod prosjeka) i Slovačka (27 posto ispod prosjeka).

Slovenija je prošle godine poboljšala svoj položaj na ljestvici za jedan postotni bod u odnosu na prvu ocjenu i, kao i Češka, zaostala za prosjekom EU za devet posto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik