Slovenski poduzetnici ne žele zatvaranje "neesencijalnih" sektora

Bez autora
Dec 10 2020

Sadašnje stanje s pandemijom koronavirusa u Sloveniji izaziva trzavice među stručnjacima epidemiolozima, ali i u samoj vladi, jer je zatvaranje na snazi već više od mjesec i pol dana.

U trenutku kad je o tome donesena odluka najavljivano je da je riječ o privremenim mjerama koje bi mogle trajati dva tjedna, kako bi se stanje epidemije do Božića smirilo.

Iako se do prije koji dan najavljivalo moguće popuštanje mjera za dio uslužnih djelatnosti, čini se da se situacija promijenila pa sada neki zagovaraju pooštravanje.

Ministar zdravstva Tomaž Gantar rekao je da je jedini izlaz iz sadašnje situacije, nakon što mjere nisu dale očekivani rezultat, zatvaranje svih “neesencijalnih” gospodarskih sektora, te sugerirao da ne isključuje svoju ostavku ako bi vlada njegov prijedlog potpuno ignorirala.

Tome se odlučno protivi Zdravko Počivalšek, ministar za gospodarstvo i potpredsjednik vlade, ali i vodeći predstavnici gospodarstva.

Počivalšek tvrdi da je potrebna samo nova strategija kojom bi se osiguralo poštivanje mjera te da bi zatvaranje nanijelo dodatne štete ekonomiji koja je zbog Covida-19 ove godine imala štete od 500 milijuna eura.

K tome bi, kako ističe, prerađivačka industrija dodatno izgubila konkurentnost pri izvozu i ostala bez nekih poslova u kojima se već afirmirala.

Protiv dodatnog zatvaranja su i uslužne djelatnosti, koje tvrde da i sadašnje mjere za taj sektor zapravo znače posredno poticanje rada na crno.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik