S&P potvrdio slovenski kreditni rejting

Bez autora
Dec 13 2020

Rejting agencija Standard & Poor's potvrdila je slovenski kreditni rejting AA- sa stabilnim izgledima.

"Za Sloveniju je ovo još jedno priznanje da, unatoč zaoštrenoj situaciji zbog covid-19, dugoročno ostaje stabilna zemlja", objavilo je danas Ministarstvo financija.

Prema agenciji, Slovenija je posljednjih godina učvrstila snažnu fiskalnu i vanjskotrgovinsku poziciju uravnoteženim gospodarskim rastom, što će joj omogućiti prevladavanje krize koju je donio covid-19. Agencija pozdravlja vladine mjere protiv krune za koje vjeruje da će spriječiti dugoročne negativne posljedice na gospodarstvo, priopćilo je ministarstvo.

Trenutnom sučeljavanju s fiskalnim šokovima olakšava niska cijena javnog duga, koja je rezultat i monetarne politike Europske središnje banke i negativnih kamatnih stopa koje trenutno dosežu desetogodišnje državne obveznice.

Prema njima, potvrda kreditnog rejtinga odražava visoki BDP po stanovniku, članstvo Slovenije u monetarnoj uniji, suficit na tekućem računu, solidan i stabilan institucionalni okvir i predviđenu stabilizaciju javnog duga, za koji se očekuje da će ponovno opadati nakon 2022. godine.

Ove godine većina agencija zadržava slovenski kreditni rejting nepromijenjenim, dok ga je Moody's povećao za jedan stupanj na A3 početkom listopada, dajući mu stabilne izglede.

"Slovenija je i dalje pouzdana zemlja za strane ulagače", zaključilo je ministarstvo.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik