Sporazum između Švedske i BiH o razvojnoj saradnji do 2020. godine

Bez autora
Jul 08 2015

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine utvrdilo je Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Švedske i BiH o razvojnoj saradnji 2014. - 2020. godine, s ciljem podrške evropskim integracijama Bosne i Hercegovine. Švedska će pružiti podršku BiH u oblastima unapređenja ekonomske integracije s Evropskom unijom i razvoja funkcionalne tržišne ekonomije, jačanja demokratije, poštivanja ljudskih prava i vladavini zakona i boljoj zaštiti okoliša. Sporazum između Švedske, koju predstavlja Švedska međunarodna agencija za razvojnu saradnju (Sida) i Bosne i Hercegovine, koju predstavlja Ministarstvo finansija i trezora, definira okvire buduće razvojne saradnje do 2020. godine u skladu sa Švedskom strategijom saradnjom zasnovanom na rezultatima u reformama za istočnu Evropu, zapadni Balkan i Tursku, 2014. - 2020.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine utvrdilo je Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Švedske i BiH o razvojnoj saradnji 2014. - 2020. godine, s ciljem podrške evropskim integracijama Bosne i Hercegovine.

Švedska će pružiti podršku BiH u oblastima unapređenja ekonomske integracije s Evropskom unijom i razvoja funkcionalne tržišne ekonomije, jačanja demokratije, poštivanja ljudskih prava i vladavini zakona i boljoj zaštiti okoliša. Sporazum između Švedske, koju predstavlja Švedska međunarodna agencija za razvojnu saradnju (Sida) i Bosne i Hercegovine, koju predstavlja Ministarstvo finansija i trezora, definira okvire buduće razvojne saradnje do 2020. godine u skladu sa Švedskom strategijom saradnjom zasnovanom na rezultatima u reformama za istočnu Evropu, zapadni Balkan i Tursku, 2014. - 2020.

Zaključivanje ovog sporazuma omogućit će nadležnim institucijama na državnom, entitetskom i nivou Brčko Distrikta BiH da zaključe posebne sporazume za realizaciju pojedinačnih projekata razvojne saradnje, koje bi finansirala Švedska.

Ministarstvo finansija i trezora dostavit će Prijedlog osnova Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen je ministar Vjekoslav Bevanda, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik