Srbija dobro mesto za nemačke investicije

Bez autora
Nov 17 2014

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić i vicekancelar i savezni ministar za ekonomske poslove i energetiku SR Nemačke Sigmar Gabrijel izrazili su danas uverenje da će strukturne reforme u Srbiji doprineti njenom razvoju i dolasku novih nemačkih investicija. Vučić je u uvodnom izlaganju, prilikom otvaranja sednice Poslovnog saveta Srbije i Nemačke, čiji je cilj unapređenje njihovih ekonomskih odnosa, istakao da je Nemačka najznačajniji privredni i politički partner Srbije. Naša zemlja će nastaviti sa strukturnim reformama, što će, kako je ocenio, privući još više nemačkih privrednika koji će u Srbiji moći da se osećaju kao kod svoje kuće. On je podsetio na to da je usvojeno 16 zakona, koji, prvi put u srpskoj istoriji, stvaraju moderne okvire za razvoj države, poput zakona o radu, stečaju i privatizaciji, dok je još pet zakonskih rešenja pred donošenjem.

Srbija dobro mesto za nemačke investicijePredsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić i vicekancelar i savezni ministar za ekonomske poslove i energetiku SR Nemačke Sigmar Gabrijel izrazili su danas uverenje da će strukturne reforme u Srbiji doprineti njenom razvoju i dolasku novih nemačkih investicija.

Vučić je u uvodnom izlaganju, prilikom otvaranja sednice Poslovnog saveta Srbije i Nemačke, čiji je cilj unapređenje njihovih ekonomskih odnosa, istakao da je Nemačka najznačajniji privredni i politički partner Srbije.

Naša zemlja će nastaviti sa strukturnim reformama, što će, kako je ocenio, privući još više nemačkih privrednika koji će u Srbiji moći da se osećaju kao kod svoje kuće.

On je podsetio na to da je usvojeno 16 zakona, koji, prvi put u srpskoj istoriji, stvaraju moderne okvire za razvoj države, poput zakona o radu, stečaju i privatizaciji, dok je još pet zakonskih rešenja pred donošenjem.

Pokrenut je program fiskalne konsolidacije, koji je, osim po obimu, specifičan i po tome što smo jedina zemlja na kontinentu koja ove teške mere štednje u javnom sektoru preduzima bez ičijeg ultimatuma, zato što smatra da je važno da se obori fiskalni deficit i spusti javni dug, objasnio je premijer.

Vučić je izrazio zadovoljstvo zbog toga što će radne grupe dveju zemalja za energetiku, poljoprivredu, unapređenje saobraćajne infrastrukture, investicije i turizam imati priliku da razgovaraju o konkretnim modelima saradnje i njenom jačanju, kao i o privlačenju investitora.

Takođe, on je iskazao zadovoljstvo zbog toga što će ministri privrede razmeniti zvanične note o osnivanju nemačko-srpske privredne komore, institucije koja Srbiju još jasnije stavlja na mapu potencijalnih destinacija za nemačke investitore.

Premijer je najavio do kraja godine i zaključivanje aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), što govori o sigurnosti ulaganja u našu zemlju i ozbiljnosti i odgovornosti u reformama koje sprovodimo.

Vučić je podsetio na to da u našoj zemlji posluje više od 370 kompanija sa većinskim nemačkim kapitalom, koje zapošljavaju više od 25.000 radnika.

Prema njegovim rečima, Nemačka je među vodećim stranim investitorima u Srbiji sa približno 1,8 milijardi evra do sada uloženim u privredu, a najviše u proizvodni sektor, farmaceutsku industriju, hemijski sektor, automobilsku, elektronsku, prehrambenu i mašinsku industriju.

On je naveo da posebno raduje činjenica da su nemački privrednici 92 odsto zadovoljni svojim radom u Srbiji i žele da proširuju svoje kapacitete u našoj zemlji.

Kada je reč o problemima koji opterećuju inostrane, ali i domaće privrednike, Vučić je najavio donošenje zakona o planiranju i izgradnji, koji će omogućiti lakše i brže izdavanje dozvola.

Za borbu protiv korupcije u Srbiji ne nedostaje politička volja, dok prema kriminalu postoji nulta tolerancija, saopštio je premijer i dodao da se naša zemlja suočava sa problemima u pravosudnom sistemu, čiji rad, mogućnosti i sposobnosti ćemo da unapređujemo.

Vučić je ponovio poziv nemačkim privrednicima da ulažu u Srbiju, istakavši da će Vlada Srbije uvek imati dovoljno vremena da im pomogne u rešavanju problema sa kojima se budu susretali.

On je izrazio uverenje da će nemački privrednici prepoznati Srbiju kao dobro mesto za investicije, uz očekivanje da će ta zemlja i dalje biti pouzdan partner i podrška Srbiji, kao i do sada.

Gabriel je poručio da su nemački privrednici zainteresovani da šire poslovanje u Srbiji, i istakao da je veliki broj novih potencijalnih ulagača iz Nemačke pokazao veliko interesovanje za Srbiju, uprkos kratkom roku u kojem je organizovana poseta Beogradu.

To pokazuje da Srbija ima dobar ekonomski ugled, što, uprkos teškoćama, ohrabruje, ocenio je on i podsetio na to da su nemačka srednja preduzeća, koja već decenijama predstavljaju okosnicu razvoja te zemlje, glavni investitori u Srbiji.

Vicekancelar je ponovio da Berlin podržava Srbiju na njenom evropskom putu, i naglasio da je Srbiji i zapadnom Balkanu potrebna Evropska unija, ali da su oni jednako potrebni Uniji.

Srbija je posebno značajna, s obzirom na to da je najveća zemlja u regionu i ne sme da bude prepuštena samoj sebi, naglasio je Gabriel.

Evropska unija, kako je istakao, želi trajno da doprinese blagostanju i miru na kontinentu i da ljudi više nikada ne nalaze smisao u sukobu sa susedima, već u saradnji, zbog čega evropske integracije nemaju alternativu.

Predsednik Odbora nemačke privrede za istok Ekhard Kordes pohvalio je Vladu Srbije zbog hrabrosti da preduzme nepopularne korake, u vidu smanjenja penzija i plata u javnom sektoru, i naglasio da konsolidacija budžeta predstavlja važan signal za investitore.

Kordes je ukazao i na značaj primene zakona, uz ocenu da je potrebna ogromna snaga da se želje državnog vrha prenesu na niže nivoe koji treba da ih sprovedu u delo.

Predsednik Nemačko-srpskog privrednog udruženja Ronald Zeliger rekao je da je Srbija za nemačke investitore treća najatraktivnija zemlja u istočnoj i centralnoj Evropi, posle Poljske i Estonije, koje su članice Evropske unije.

Nemačka preduzeća su veoma zadovoljna dobro obrazovanom i motivisanom radnom snagom, ali jedan od najvećih problema s kojima se suočavaju u Srbiji jeste glomazna i nedovoljno efikasna javna uprava, zaključio je Zeliger.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik