Srbija i Kina posvećene kontinuiranom razvoju čvrstih veza

Bez autora
Dec 26 2022

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ambasadorka Narodne Republike Kine Čen Bo ocenili su danas, u otvorenom i srdačnom razgovoru, da su dve zemlje posvećene kontinuiranom razvoju čvrstih veza zasnovanih na sveobuhvatnom strateškom partnerstvu i čeličnom prijateljstvu.

Dačić je, naglašavajući veliku zahvalnost prijateljskoj Kini na poštovanju suvereniteta i teritorijalne celovitosti Srbije, čvrsto utemeljenom na međunarodnom pravu, ponovio da naša zemlja dosledno podržava politiku „jedne Kine” i princip „jedna zemlja, dva sistema”.

Tokom razgovora potvrđena je spremnost za nastavak jačanja bilateralne i multilateralne saradnje, kao i saradnje u okviru inicijative „Pojas i put” i mehanizma Kina–zemlje Centralne i Istočne Evrope, kojima Republika Srbija pridaje veliki značaj.

Izražen je interes za dalje intenziviranje političkog dijaloga, uz razmenu poseta na najvišem i visokom nivou, kao i za dalje unapređenje ekonomske i investicione saradnje, uz poseban naglasak na privlačenju novih kineskih kompanija, investiranju u nove infrastrukturne projekte, kao i zaključivanju sporazuma o slobodnoj trgovini.

Posebno je istaknuto zadovoljstvo povodom nedavnog uspostavljanja direktnih avio-linija između naše dve zemlje, što je još jedna potvrda snažnih odnosa i bliskosti naša dva naroda, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik