Srbija ispunila sve obaveze iz programa MMF-a

Bez autora
Aug 24 2015

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija ispunila svoje obaveze iz programa Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i izrazio uverenje da će ova finansijska institucija dati pozitivnu ocenu našoj zemlji.Vučić je na konferenciji za novinare naglasio da sprovođenje programa MMF napreduje i da je naša zemlja dobro radila i odgovorno preduzimala važne korake. Prema njegovim rečima, o ozbiljnoj i stabilnoj državi svedoči dobar balans fiskalne i monetarne politike, uz nisku inflaciju.

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija ispunila svoje obaveze iz programa Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i izrazio uverenje da će ova finansijska institucija dati pozitivnu ocenu našoj zemlji.

Vučić je na konferenciji za novinare naglasio da sprovođenje programa MMF napreduje i da je naša zemlja dobro radila i odgovorno preduzimala važne korake.

Prema njegovim rečima, o ozbiljnoj i stabilnoj državi svedoči dobar balans fiskalne i monetarne politike, uz nisku inflaciju.

Voleli bismo da je inflacija bila nešto veća i da imamo veći rast bruto društvenog proizvoda. Uveren sam u to da će MMF promeniti svoju procenu za ovu godinu i da će ona biti plus 0,5, umesto minus jedan, objasnio je premijer.

U ovoj godini imaćemo, kako je rekao, plus jedan, što je izvanredan rezultat. Čestitao bih na tome građanima Srbije, a naša zemlja može da se ponosi doslednošću i odgovornošću u sprovođenju pomenutog programa.

On je kao dalje mere koje će podstaći srpsku privredu naveo pokretanje druge peći u Smederevu i pospešivanje proizvodnje u "Azotari Pančevo".

Razgovori sa MMF o povećanju plata i penzija biće finalizovani do kraja oktobra, kada će biti doneta konačna odluka, najavio je premijer i poručio da će povećanja plata i penzija biti.

Vučić je ocenio da će Srbija dobiti podršku EU za politiku pune političke i regionalne stabilnosti koju vodi, kao i pune posvećenosti ekonomskom napretku.

Samit o zapadnom Balkanu u Beču, koji se održava 27. avgusta, biće, kako je rekao, velika prilika da Srbija predstavi svoje projekte i ideje.

To je važno za našu zemlju, a verujem da ćemo uskoro imati otvorena prva poglavlja, da ćemo moći još više i žustrije da se posvetimo napretku na evropskom putu, naglasio je predsednik Vlade.

Vučić je najavio da će 15. septembra otputovati u bilateralnu posetu SAD, tokom koje će razgovarati sa potpredsednikom Džozefom Bajdenom, dok će 15 dana kasnije najverovatnije prisustvovati, na poziv predsednika SAD Baraka Obame, skupu 30 svetskih lidera o Islamskoj državi i ISIS-u.

Potom će, kako je precizirao, uslediti poseta Rusiji, učešće na samitu "16+1" u Kini, pa na kraju i bilateralna poseta toj zemlji, na poziv kineskog premijera Li Kećijanga.

On je preneo da je veoma počastvovan pozivom premijera Kine i ocenio da će prilikom te posete dosta dobrog biti urađeno za Srbiju, ne samo pruga Beograd–Budimpešta.

Prema rečima premijera, jedna kineska kompanija, inače drugi proizvođač čelika na svetu, zainteresovana je za privatizaciju "Železare Smederevo".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik