Srbija koordinator dve oblasti Dunavske strategije

Bez autora
Feb 03 2011

Kabinet potpredsednika Vlade Srbije za evropske integracije saopštio je da je komesar za regionalnu politiku Evropske unije Johanes Han danas u Budimpešti objavio listu zemalja koordinatora prioritetnih oblasti Dunavske strategije. Srbija će koordinirati oblast železničkog, drumskog i vazdušnog transporta sa Slovenijom i oblast ekonomije znanja sa Slovačkom. Dunavska strategija je interni dokument EU, a koordinacija ovim oblastima predstavlja veliku šansu, ali i obavezu Srbije. Činjenice da se u Srbiji ukrštaju dva panevropska koridora – Koridor 7 i Koridor 10, kao i da se naša zemlja graniči sa 6 od 14 zemalja dunavskog sliva – Mađarskom, Rumunijom, Hrvatskom, Bugarskom, Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom, predstavljaju značajan potencijal za poboljšanje povezanosti u Podunavlju i šansu da Srbija bude vodeći akter u regionu.

Srbija koordinator dve oblasti Dunavske strategijeKabinet potpredsednika Vlade Srbije za evropske integracije saopštio je da je komesar za regionalnu politiku Evropske unije Johanes Han danas u Budimpešti objavio listu zemalja koordinatora prioritetnih oblasti Dunavske strategije.

Srbija će koordinirati oblast železničkog, drumskog i vazdušnog transporta sa Slovenijom i oblast ekonomije znanja sa Slovačkom.

Dunavska strategija je interni dokument EU, a koordinacija ovim oblastima predstavlja veliku šansu, ali i obavezu Srbije. Činjenice da se u Srbiji ukrštaju dva panevropska koridora – Koridor 7 i Koridor 10, kao i da se naša zemlja graniči sa 6 od 14 zemalja dunavskog sliva – Mađarskom, Rumunijom, Hrvatskom, Bugarskom, Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom, predstavljaju značajan potencijal za poboljšanje povezanosti u Podunavlju i šansu da Srbija bude vodeći akter u regionu.

U saopštenju se navodi da koordinacija prioritetnom oblasti svakako će doprineti daljem razvoju transportne infrastrukture i još većim investicijama u ovom sektoru. Saradnja u oblasti ekonomije znanja može biti ubrzana ako se uspostavi intenzivnija saradnja u regionu, na čemu će Srbija, kao jedan od koordinatora ove oblasti, posebno insistirati. Strategija naučnog i tehnološkog razvoja Srbije za period 2010–2015. godine predstavlja stratešku osnovu za razvoj nauke, nacionalnih istraživačkih prioriteta i stimulaciju transfera tehnologije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik