Srbija modernizuje državnu administraciju

Bez autora
Dec 20 2015

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički izjavila je danas da će građani nakon usvajanja Strategije razvoja eUprave dobiti modernu administraciju i da će uskoro početi da osećaju kako im država štedi i vreme i novac.Kako se navodi u saopštenju tog ministarstva, Udovički je naglasila da će se na ovaj način građanima omogućiti efikasnija administracija, da će se smanjiti papirologija, kao i da će organi lakše razmenjivati podatke i tako brže odgovarati na zahteve građana.

Srbija modernizuje državnu administracijuPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički izjavila je danas da će građani nakon usvajanja Strategije razvoja eUprave dobiti modernu administraciju i da će uskoro početi da osećaju kako im država štedi i vreme i novac.

Kako se navodi u saopštenju tog ministarstva, Udovički je naglasila da će se na ovaj način građanima omogućiti efikasnija administracija, da će se smanjiti papirologija, kao i da će organi lakše razmenjivati podatke i tako brže odgovarati na zahteve građana.

Ona je dodala da je od velikog značaja i to što se ovim potezom Srbija usklađuje sa zakonodavnim okvirom Evropske unije, što će uticati na još brže otvaranje pregovaračkih poglavlja. Implementacijom Strategije i pratećeg Akcionog plana postiže se smanjivanje komplikovanih birokratskih procedura i „gašenje“ svih nepotrebnih šaltera kroz kvalitetne servise koji su neophodni građanima i privredi, navela je Udovički.

Ona je podsetila i na projekat „Bebo, dobrodošla na svet“ koji će omogućiti roditeljima da već iz porodilišta prijave svoje tek rođeno dete. Sa druge strane, Udovički je naglasila da Vladu Srbije čeka i ostvarivanje ideje „Vlade bez papira“, koja će omogućiti još efikasnije poslovanje i razmenu informacija.

Strategija definiše izradu kompletnog zakonodavnog okvira za eUpravu do kraja 2016. godine, pre svega podršku sprovođenju Zakona o opštem upravnom postupku, Zakona o elektronskoj upravi i elektronskom plaćanju administrativnih taksi na Portalu eUprave. Takođe, ona definiše jedan partnerski odnos sa svim sektorima u Vladi, dodala je Udovički.

Na kraju svega, konkretni podaci će kvalitetno biti segmentirani u baze podataka i dostupni kroz jedinstvenu formu i standard, rekla je Udovički i dodala da će tako Srbija dobiti Jedinstveni registar građana, koji će sadržati na jednom mestu osnovni set podataka o svim građanima u skladu sa postojećim zakonima i regulativom iz ove oblasti, navodi se u saopštenju Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik