Srbija očekuje investicioni rejting do kraja godine

Bez autora
Apr 21 2024

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar finansija Siniša Mali izrazio je, nakon sastanka u Vašingtonu sa predstavnicima rejting agencije „S&P”, optimizam u vezi sa očekivanjima da će Srbija do kraja godine od ove agencije dobiti investicioni rejting.

Mali je objasnio da ova rejting agencija daje ocenu da li je naša zemlja dovoljno snažna da ima investicioni rejting, dodajući da očekujemo njihov naredni izveštaj u oktobru ove godine.

Ukoliko Srbija dobije investicioni rejting, to će biti veliki uspeh nakon svih naših reformi i mera koje smo preduzimali proteklih 12 godina kako bi naša ekonomija rasla i bila stabilna, rekao je potpredsednik Vlade.

Sastanak sa predstavnicima agencije „S&P” je bio konstruktivan. Razgovarali smo sa direktorom za celu Evropu, koji se interesovao za našu ekonomiju i planove, ali i za regionalne izazove poput odnosa Beograda i Prištine, situacije u BiH i svega onoga što utiče na kreditni rejting, ukazao je on.

Prema njegovim rečima, investicioni rejting znači jeftinije izvore finansiranja za građane i preduzeća, i samim tim više investicija i novih radnih mesta, kao i veće plate i penzije.

Mali je preneo da sutra ima sastanak sa agencijom „Moody's”, jednom od najvećih rejting agencija na svetu, uz podsećanje na to  da je agencija „S&P” 5. aprila poboljšala Srbiji izglede za povećanje kreditnog rejtinga sa stabilnih na pozitivne, uz potvrdu ocene kreditnog rejtinga BB+.

Prema njegovim rečima, to je indikacija da bi Srbija u narednih godinu dana mogla prvi put da dostigne investicioni rejting od strane jedne od najvećih rejting agencija na svetu.

U izveštaju te agencije se, kako je dodao, ističe da je, uprkos krizi i svim izazovima iz spoljnog okruženja, Srbija uspela da sačuva stabilnost ekonomije i poverenje investitora, da ostvari visok nivo stranih direktnih investicija i da sačuva radna mesta.

On je, sumiravši utiske sa sastanaka koje je imao tokom dana, ocenio da je MMF napravio dobru analizu svetske ekonomije i napomenuo da je veoma ohrabrujuće to što srpska ekonomija raste brže od evropske i svetske ekonomije.

Mali je posebno ukazao na izjavu direktorke Međunarodnog monetarnog fonda Kristaline Georgijeve o rastućem nivou državnog duga u pojedinim zemljama, naglasivši da Srbija nije među tim državama.

Potpredsednik Vlade je ukazao na to da je od 2019. godine ukupan svetski dug u odnosu na ukupan svetski BDP porastao sa 84 na 93 odsto, dodajući da je srpski javni dug u odnosu na BDP na današnji dan 47,6 odsto.

Dakle, gotovo pa smo duplo bolji nego što je to prosek u svetu,  rekao je Mali, istakavši da sve to govori u prilog tome da Srbija vodi odgovornu ekonomsku politiku i da smo uspeli da održimo javni dug pod kontrolom.

Mali je održao sastanak i sa Junaidom Kamal Ahmadom, potpredsednikom MIGA (Multilateral Investment Guarantee Agency), međunarodne finansijske institucije koja je deo Svetske banke, a njen glavni cilj je podsticanje privatnih ulaganja u zemlje u razvoju kako bi se podržao privredni rast i smanjilo siromaštvo.

MIGA pruža podršku različitim sektorima, uključujući infrastrukturu, energetiku, rudarstvo, industriju, bankarstvo i finansije.

Potpredsednik Vlade je na kraju prvog dana radne posete Vašingtonu imao sastanak i sa delegacijom Libije i ministrom finansija te zemlje Kaled Al Mabruk Abdulahom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik