Srbija otvorena za investitore iz Azijsko-pacifičkog regiona

Bez autora
Feb 22 2016

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova susreo se sa šefovima diplomatskih misija Azijsko-pacifičkog regiona u Srbiji u okviru radnog ručka, koji je organizovao ambasador Indije u Beogradu. On je u razgovoru sa ambasadorima Australije, Indije, Indonezije, Japana, Kine, Republike Koreje, Mjanmara i Pakistana i otpravnikom poslova Ambasade Malezije, ukazao na značaj koji Srbija pridaje saradnji sa ovim državama. On je posebno istakao da je Srbija trajno opredeljena za nastavak i dalje jačanje saradnje sa zemljama za koje nas vezuje tradicionalno, dugogodišnje prijateljstvo.On je visoke diplomatske predstavnike upoznao sa spoljnopolitičkim prioritetima Srbije, procesom pristupanja EU, rezultatima prošlogodišnjeg predsedavanja Srbije OEBS-u, kao i značaju mehanizma Kina–CIEZ za ekonomski razvoj Srbije.

Srbija otvorena za investitore iz Azijsko-pacifičkog regionaPrvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić susreo se danas sa šefovima diplomatskih misija Azijsko-pacifičkog regiona u Srbiji u okviru radnog ručka, koji je organizovao ambasador Indije u Beogradu Narinder Čohan.

Dačić je u razgovoru sa ambasadorima Australije, Indije, Indonezije, Japana, Kine, Republike Koreje, Mjanmara i Pakistana i otpravnikom poslova Ambasade Malezije, ukazao na značaj koji Srbija pridaje saradnji sa ovim državama.

On je posebno istakao da je Srbija trajno opredeljena za nastavak i dalje jačanje saradnje sa zemljama za koje nas vezuje tradicionalno, dugogodišnje prijateljstvo.

Dačić je visoke diplomatske predstavnike upoznao sa spoljnopolitičkim prioritetima Srbije, procesom pristupanja EU, rezultatima prošlogodišnjeg predsedavanja Srbije OEBS-u, kao i značaju mehanizma Kina–CIEZ za ekonomski razvoj Srbije.

On je informisao svoje sagovornike o inicijativi Srbije za pristupanje Sporazumu o prijateljstvu i saradnji u okviru ASEAN i međuvladinom forumu Azije i Evrope (ASEM), što će doprineti snažnijem ekonomskom povezivanju sa Azijsko-pacifičkim regionom.

Prvi potpredsednik Vlade se posebno osvrnuo na najaktuelnija međunarodna pitanja i teme koje se odnose na Azijsko-pacifički region i region zapadnog Balkana.

Dačić je izrazio interes za dalje jačanje političkog dijaloga i unapređenje ekonomske saradnje sa zemljama Azijsko-pacifičkog regiona, ukazujući na značaj Srbije kao centralne i ključne zemlje regiona zapadnog Balkana.

Protekle godine, kako je podsetio, obim trgovinske razmene sa devet država ovog regiona iznosio je 2,23 milijarde dolara, ali ima prostora za znatnije uvećanje.

On se založio za veće prisustvo kompanija i investitora iz ovih zemalja, ukazujući na brojne pogodnosti i povoljan poslovni ambijent u Srbiji.

Susret sa ambasadorima Azijsko-pacifičkog regiona, Dačić je iskoristio da iskaže zahvalnost na podršci i donacijama povodom migrantske krize, kao i na razvojnoj pomoći koju kontinuirano šalju Srbiji.

Ambasadori su preneli da su zainteresovani za jačanje i unapređenje saradnje sa Srbijom i da će toj inicijativi dati svoj puni doprinos.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik