Srbija otvorena za saradnju sa Rusijom u svim oblastima

Bez autora
Oct 15 2014

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će tokom sutrašnje posete predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina Beogradu biti razmotrene konkretne teme o saradnji dveju zemalja u oblasti ekonomije, energetike i poljoprivrede. Vučić je istakao da je energetika jedna od najperspektivnijih oblasti rusko-srpske saradnje, uz napomenu da ima mnogo pitanja koja je potrebno rešiti u toj oblasti. On je naveo da je ruska kompanija “Gasprom” većinski vlasnik kompanije Naftna industrija Srbije (NIS), i ocenio da je potrebno razmotriti budućnost odnosa po tom pitanju, kako bi se svi problemi rešavali u partnerskom odnosu. Prema njegovim rečima, tokom razgovora o izgradnji gasovoda “Južni tok” Srbija se nalazila u komplikovanoj situaciji, ali je zahvaljujući želji predsednika Rusije da izađe u susret našoj zemlji dogovor postignut brzo i lako.

Srbija otvorena za saradnju sa Rusijom u svim oblastimaPredsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će tokom sutrašnje posete predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina Beogradu biti razmotrene konkretne teme o saradnji dveju zemalja u oblasti ekonomije, energetike i poljoprivrede.

Vučić je u intervjuu za list “Rosijska gazeta i Tas” istakao da je energetika jedna od najperspektivnijih oblasti rusko-srpske saradnje, uz napomenu da ima mnogo pitanja koja je potrebno rešiti u toj oblasti.

On je naveo da je ruska kompanija “Gasprom” većinski vlasnik kompanije Naftna industrija Srbije (NIS), i ocenio da je potrebno razmotriti budućnost odnosa po tom pitanju, kako bi se svi problemi rešavali u partnerskom odnosu.

Prema njegovim rečima, tokom razgovora o izgradnji gasovoda “Južni tok” Srbija se nalazila u komplikovanoj situaciji, ali je zahvaljujući želji predsednika Rusije da izađe u susret našoj zemlji dogovor postignut brzo i lako.

Sporazum o izgradnji gasovoda “Južni tok” je dobar za Srbiju, ponovio je premijer i poručio da Vlada Srbije ima za cilj dalji razvoj partnerskih odnosa sa Ruskom železnicom i realizaciju novih zajedničkih projekata.

On je podsetio na to da je Srbija sa Ruskim železnicama sklopila Sporazum o kreditu u iznosu od 800 miliona dolara koji je namenjen za razvoj i modernizaciju železničke mreže u Srbiji.

Predsednik Vlade je ponovio da Srbija želi da privuče ruske investitore, pre svega u oblasti poljoprivrede, uz napomenu da je Rusija veliko tržište, kojem je potrebno mnogo povrća, voća i mesa.

Želimo da privučemo ruske investitore, pre svega u oblasti prerade tih proizvoda, da ovde budu izgrađene male fabrike za preradu i izvoz ne samo u Rusiju, već i u Evropsku uniju i Tursku, rekao je premijer.

Vučić je ukazao na to da proizvodi koje Srbija izvozi u Rusiju moraju biti najvišeg kvaliteta i da se ni u kom slučaju ne sme ponoviti situacija kada srpski proizvodi nisu odgovarali visokim standardima.

On je ponovio da je naša zemlja otvorena za saradnju sa Rusijom u svim oblastima, uz ocenu da bi ta saradnja trebalo da ide u korist obe zemlje.

Premijer je pozitivno ocenio rad Srpsko-ruskog humanitarnog centra za vanredne situacije u Nišu, naročito u vreme ovogodišnjih poplava u Srbiji, i izrazio nadu da će taj centar biti još bolje opremljen, tako da se njegovim radom može pohvaliti ne samo Srbija, već i ostale zemlje regiona.

Vučić je rekao da će predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin u Beogradu prisustvovati vojnoj paradi povodom 70-godišnjice oslobođenja Beograda, i podsetio na značajan doprinos Crvene armije tokom oslobađanja Beograda.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik