Stabilnost i bolji životni standard u narednoj godini

Bez autora
Dec 09 2015

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Dušan Vujović izjavio je danas da je budžetska politika za narednu godinu koncipirana tako da se očuva finansijska i ekonomska stabilnost i ispune osnovne zakonske obaveze prema građanima, privredi i međunarodnim organizacijama.Vujović je, obrazlažući Predlog zakona o budžetu za 2016. godinu u Skupštini Srbije, istakao da našu zemlju u narednoj godini očekuje ubrzani oporavak, uz snažan zaokret u fiskalnom prostoru koji će dovesti do rezultata boljih od očekivanih.

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Dušan Vujović izjavio je danas da je budžetska politika za narednu godinu koncipirana tako da se očuva finansijska i ekonomska stabilnost i ispune osnovne zakonske obaveze prema građanima, privredi i međunarodnim organizacijama.

Vujović je, obrazlažući Predlog zakona o budžetu za 2016. godinu u Skupštini Srbije, istakao da našu zemlju u narednoj godini očekuje ubrzani oporavak, uz snažan zaokret u fiskalnom prostoru koji će dovesti do rezultata boljih od očekivanih.

Ministar je naglasio da je budžet planiran na osnovu očekivanja da će rast BDP-a naredne godine iznositi 1,75 odsto, što će omogućiti i bolji životni standard građana.

Budžetski okvir je, kako je naveo, koncipiran tako da smanji učešće javne potrošnje u BDP-u, preokrene putanju javnog duga i delimično poboljša strukturu javne potrošnje.

Vujović je rekao da predloženi budžet podržava makroekonomsku stabilnost i stabilnost društva, uz umerenu stopu rasta privrede i standarda građana, i objasnio da budžet sadrži izbalansirani odnos između socijalnih i razvojnih funkcija države.

Ministar je ukazao na to da je budžet za narednu godinu mnogo više razvojni nego što se može zaključiti na osnovu kapitalnih rashoda, ali da je, takođe, uvažena i socijalna kategorija.

Predviđeni su instrumenti socijalne politike u vidu otpremnina, kako bi se obezbedile nadoknade na osnovu važećeg zakona, ili ono što je predviđeno kolektivnim ugovorom, naglasio je on.

Vujović je naveo da su pomenutim predlogom budžeta predviđeni prihodi u iznosu od 997,4 milijardi, rashodi od 1.119,2 milijarde, i deficit od 121,8 milijardi dinara.

Ministar je poručio da će mere fiskalne konsolidacije biti nastavljene, iako će penzije biti uvećane 1,25 odsto, kao i plate dela zaposlenih u javnom sektoru.

On je podsetio i na Anketu o radnoj snazi, prema kojoj je stopa nezaposlenosti u trećem kvartalu 2015. godine smanjena na 16,7 odsto.
Predlog budžeta za 2016. godinu nije predvideo smanjenje subvencija za poljoprivredu, dodao je Vujović i najavio donošenje novog zakona koji će regulisati tu oblast.

Ministar je najavio da će 31. decembra biti zaključen spisak poljoprivrednika koji će biti subvencionisani, dok će u narednoj godini to biti urađeno već u septembru.

Koncepcija subvencija u poljoprivredu biće promenjena, kako bi bila razvojno orijentisana, ukazao je Vujović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik