Sve bolji odnosi Srbije i DR Sao Tome i Prinsipe

Bez autora
Jan 17 2024

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da Srbija i Demokratska Republika Sao Tome i Prinsipe imaju sve bolju političku i bilateralnu saradnju, kao i sve češće međusobne posete zvaničnika.

Brnabić je u obraćanju novinarima, nakon sastanka sa predsednikom Vlade Demokratske Republike Sao Tome i Prinsipe Patrisom Emerijem Trovoadeom, ocenila da dve države imaju dobre polazne osnove za buduću saradnju, i podsetila na to da su dve vlade u februaru 2022. godine potpisale okvirni sporazum o saradnji, a iste godine potpisan je i Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti poljoprivrede.

U septembru 2023. godine potpisan je i sporazum o saradnji u oblasti odbrane, precizirala je Brnabić i izrazila očekivanje da ćemo već u narednih nekoliko dana potpisati sporazum o saradnji u oblasti turizma, tokom održavanja Sajma turizma u Beogradu.

Ona je napomenula da se Srbija, kao prijateljska zemlja, trudila da pomogne Sao Tome i Prinsipe kad god je to bilo potrebno, navodeći da smo im 2022. godine uputili jednokratnu novčanu pomoć od 100.000 dolara za sanaciju posledica poplava, kao i donaciju od 100 tona brašna i 100 tona ulja.

Takođe, kako je dodala, Srbija je 2023. godine uputila i humanitarnu pomoć u vidu 20 tona semenskog kukuruza Instituta za kukuruz „Zemun polje”.

Brnabić je najavila da će premijer Trovoad tokom posete Srbiji održati sastanak sa predstavnicima Instituta za kukuruz „Zemun polje” kako bismo, uz podršku određenih organizacija kao što je Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO), dali naše znanje o semenskom materijalu ovoj zemlji.

Prema njenim rečima, na taj način oni bi dobili dobar i kvalitetan semenski materijal, bolje prinose, održiviju poljoprivredu, dok bi se, s druge strane, dobar glas o znanju naših instituta preneo kroz čitav afrički kontinent.

Ona je ukazala na to da je Srbija, kada je reč o tehnologiji u oblasti poljoprivrede, jedna od najnaprednijih i na evropskom kontinentu, zahvaljujući našem naučnom institutu za digitalizaciju u oblasti poljoprivrede BioSens.

To su stvari koje želimo da stavimo na raspolaganje našim partnerima i da preko takve platforme pokažemo tehnologiju koju Srbija i njeni naučnici mogu da ponude drugim zemljama kako bi otvorili tržišta za naše naučne institute, ali i za naše privrednike, objasnila je premijerka.

Takođe, kako je napomenula, oblast turizma je jedna od najbrže rastućih oblasti u DR Sao Tome i Prinsipe.

Istovremeno, Brnabić je poručila da dve države imaju dobre i konkretne planove za saradnju, kao i da je Srbija zadovoljna sveukupnom saradnjom sa tom afričkom državom.

Ona je prenela da su danas vođeni razgovori o bilateralnoj saradnji u četiri strateške oblasti – digitalizacija javne uprave i uvođenje elektronske uprave, zatim poljoprivreda i bezbednost u oblasti hrane, domen odbrane, kao i saradnja u oblasti obrazovanja.

Od početka projekta „Svet u Srbiji”, Republici Sao Tome i Prinsipe ponuđeno je 17 stipendija, s tim što je šest iskorišćeno, precizirala je premijerka, ocenivši da ono što posebno ohrabruje i pokazuje intenzitet naših odnosa i sve bolju saradnju jeste to što je ovih šest stipendija iskorišćeno u poslednje vreme.

Prema njenim rečima, za akademsku 2022/23. godinu ponuđene su četiri stipendije, koje su prihvaćene, dok su za akademsku 2023/24. godinu takođe ponuđene četiri stipendije.

Brnabić je iskazala zahvalnost premijeru na tome što Sao Tome i Prinsipe poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, kao i na pomoći i podršci da Srbija dobije dodatne glasove afričkih zemalja za organizaciju izložbe „EKSPO 2027” u Beogradu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik