U Federaciji uskoro stupa na snagu novi Zakon o trezoru

Bez autora
Feb 23 2016

Novi Zakon o trezoru u Federaciji BiH u formi prijedloga danas je odobrio Zastupnički dom Parlamenta FBiH. Ukoliko ga 3. ožujka na sjednici usvoji i Dom naroda stupit će na snagu objavom u Službenim novinama Federacije BiH.Zakon utvrđuje da trezorom upravljaju ministarstva financija, gradovi, općine i izvanproračunski fondovi, a njime, kao osnovnom organizacijskom jedinicom, rukovodi pomoćnik ministra, odnosno rukovoditelj službe za financije.

U Federaciji uskoro stupa na snagu novi Zakon o trezoruNovi Zakon o trezoru u Federaciji BiH u formi prijedloga danas je odobrio Zastupnički dom Parlamenta FBiH. Ukoliko ga 3. ožujka na sjednici usvoji i Dom naroda stupit će na snagu objavom u Službenim novinama Federacije BiH.

Zakon utvrđuje da trezorom upravljaju ministarstva financija, gradovi, općine i izvanproračunski  fondovi, a njime, kao osnovnom organizacijskom jedinicom, rukovodi pomoćnik ministra, odnosno rukovoditelj službe za financije, javlja Fena.

Federalna ministrica financija Jelka Milićević obrazložila je na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH da je prethodni zakon usvojen 2003. godine, od kada se dogodilo mnogo izmjena, te je razmatrana opcija izrade izmjena i dopuna važećeg teksta Zakona, ali je zbog složenosti i obimnosti izmjena izrađen novi tekst zakona.

Razlozi za donošenje novog zakona sadržani su, prije svega, u cilju harmonizacije s novim Zakonom o proračunima u Federaciji BiH.

Novim zakonom trezor je nadležan za upravljanje novčanim sredstvima i računima koji su u sustavu Jedinstvenog računa trezora (JRT), kao i za planiranje novčanih tijekova koje odobrava Odbor za likvidnost, a služe kao osnova za izradu prijedloga operativnih planova rashoda i izdataka proračunskih korisnika.

Trezor vrši centraliziranu isplatu plaća i naknada za proračunske korisnike i izvanproračunske fondove. Proračun se izvršava na osnovu odobrenih operativnih planova u skladu s raspoloživim novčanim sredstvima i utvrđenim prioritetima za plaćanje.

Zakonom se propisuje uspostava i vođenje sustava Glavne knjige trezora, kao i neophodnih pomoćnih knjiga, te je propisana obveza uspostave Jedinstvenog računa trezora (JRT), kao i naplata i isplata preko JRT.

Predviđena je obveza uplate svih javnih prihoda Federacije, županija, općina, gradova i izvanproračunskih fondova na JRT, uključujući i vlastite prihode i donacije, kao i ovlasti za otvaranje transakcijskih računa u okviru JRT i određivanje jednog glavnog računa.

Propisana je odgovornost za blagovremenu naplatu prihoda i primitaka i isplatu sredstava sa JRT do visine odobrene proračunom, odnosno financijskim planom.

- U prijelaznim odredbama zakon propisuje obvezu županijama, općinama, gradovima i izvanproračunskim fondovima da u propisanom roku usklade svoje propise s odredbama ovog zakona. Također, propisuje obvezu Vladi i ministru financija da u propisanim rokovima donesu provedbene propise, prestanak važenja postojećeg i stupanje na snagu ovog zakona, kazala je ministrica financija Jelka Milićević.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik