U Japanu ponovo nulta inflacija

Bez autora
Mar 18 2015

Centralna banka Japana (BoJ) saopštila je danas da bi niže cene energenata mogle pogurati inflaciju na nulti nivo, što je najnoviji problem u nastojanjima zvaničnog Tokija da pokrene rast privrede koja je pogođena višegodišnjim padom ili stagniranjem cena.Godišnja stopa rasta indeksa potrošačkih cena, kada se izuzmu direktni efekti povećanja poreza na potrošnju, nalazi se u rasponu od 0,0-0,5 odsto, navodi se u saopštenju objavljenom po završetku dvodnevnog zasedanja centralne banke.

U Japanu ponovo nulta inflacijaCentralna banka Japana (BoJ) saopštila je danas da bi niže cene energenata mogle pogurati inflaciju na nulti nivo, što je najnoviji problem u nastojanjima zvaničnog Tokija da pokrene rast privrede koja je pogođena višegodišnjim padom ili stagniranjem cena.

"Godišnja stopa rasta indeksa potrošačkih cena, kada se izuzmu direktni efekti povećanja poreza na potrošnju, nalazi se u rasponu od 0,0-0,5 odsto", navodi se u saopštenju objavljenom po završetku dvodnevnog zasedanja centralne banke.

Inflacija će za sada, kako se dodaje, verovatno biti oko nultog nivoa kao posledica pada cena energenata, prenosi agencija Frans pres.

Prema ocenama francuske agencije, ovo je još jedan ozbiljan udarac naporima Japana da dostigne održivi nivo inflacije od dva odsto.

Investitori sada čekaju obraćanje guvernera BoJ-a, Haruhika Kurode, kao i plan centralne banke o podsticajnim merama.

Kuroda je u više navrata ponovio da će, ako bude bilo potrebe, centralna banka dodatno olabaviti monetarnu politiku, nakon što je u oktobru prošle godine iznenadio tržišta proširujući obim aktuelnog podsticajnog programa na 80 biliona jena (679 milijardi dolara) godišnje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik