U oktobru biznis forum privrednika iz Srbije, BiH i Turske

Bez autora
Aug 18 2015

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović sastali su se danas u Ankari sa premijerom Turske Ahmetom Davutogluom i ministrom ekonomije Nihatom Zejbekčijem.Na sastanku, održanom u okviru Trilateralnog ekonomskog komiteta Srbije, BiH i Turske, potpisan je Poslovnik o radu tog komiteta, kojim su utvrđeni ciljevi rada i aktivnosti u narednom periodu.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović sastali su se danas u Ankari sa premijerom Turske Ahmetom Davutogluom i ministrom ekonomije Nihatom Zejbekčijem.

Na sastanku, održanom u okviru Trilateralnog ekonomskog komiteta Srbije, BiH i Turske, potpisan je Poslovnik o radu tog komiteta, kojim su utvrđeni ciljevi rada i aktivnosti u narednom periodu.

Kao prioritetne oblasti za unapređenja ekonomskih odnosa tri države ovim dokumentom definisane su energetika, infrastruktura, poljoprivreda i proizvodnja hrane i turizam.

Na sastanku ekonomske trilaterale postignut je dogovor o tome da se nastave aktivnosti na daljoj liberalizaciji sporazuma o slobodnoj trgovini koje Srbija i BiH imaju zaključene sa Turskom, što podrazumeva proširivanje liste proizvoda koji će biti na režimu bescarinskog izvoza na tursko tržište.

Učesnici ekonomske trilaterale dogovorili su se i o tome da u Istanbulu bude otvoreno zajedničkog trgovinsko-turističko predstavništvo Srbije i BiH, čije će osnivanje finansirati Vlada Turske.

Davutoglu i Zejbekči istakli su da su Srbiji i BiH na raspolaganju sva ekonomska predstavništva Turske u svetu, u cilju pronalaženja novih tržišta i potencijalnih investitora.

Takođe, dogovoreno je da u oktobru ove godine u Sarajevu bude održan veliki biznis forum privrednika iz Srbije, BiH i Turske, koji će biti prilika za dalje unapređenje ekonomske saradnje, povećanje obima robne razmene, kao i za dogovore poslovnih ljudi iz tri države o zajedničkom nastupu na evropskim i svetskim tržištima i novim turskim investicijama u regionu, navodi se u saopštenju Kabineta potpredsednika Vlade i ministra trgovine, turizma i telekomunikacija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik